Ana SayfaBilim ve TeknolojiHayvan aleminin en eski üyesi: 558 milyon yıllık fosil Dickinsonia

Hayvan aleminin en eski üyesi: 558 milyon yıllık fosil Dickinsonia

HABER MERKEZİ – Rusya’nın kuzeybatısındaki Beyazdeniz kıyılarında bulunan ve üzerinde 75 yıldır çalışılan Dickinsonia adlı fosilin en eski hayvan fosili olduğu kanıtlandı.

Rusya’nın kuzeybatısındaki Beyazdeniz kıyılarında bulunan 558 milyon yıllık bir fosilde kolesterol molekülleri tespit edildi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden (ANU) uzmanların bu keşfiyle bilim insanlarının üzerinde onlarca yıldır çalıştığı Dickinsonia adlı fosilin bir hayvana ait olduğu kesinlik kazandı.

ANU’dan Prof. Jochen Brocks, “Bulduğumuz yağ molekülleri, bu hayvanların 558 milyon yıl öncesinde yaşadıklarını kanıtlıyor” dedi.

Brocks, “Bilim insanları 75 yıldır, Ediakara dönemine ait Dickinsonia ve diğer tuhaf fosillerin ne olduğunu anlamaya çalışıyordu. Ancak bir doktora öğrencisinin getirdiği sonuçları görünce gözlerimize inanamadık” diye konuştu.

Böylelikle, 140 santimetre boyundaki ve çok hücreli basit yaşam formlarının yeryüzüne yayılmaya başladığı Ediakara Çağı’nda yaşayan Dickinsonia, en eski hayvan fosili olarak kayıtlara geçti.

“Paleontoloji’nin kutsal kasesi” olarak kabul edilen fosilin daha önce bir mantara ya da dev bir amibe ait olabileceği düşünülüyordu.

Halkalı denizanasına benzeyen fosilin bir mantara ait olduğunu gösterebilecek bir kimyasal yapıya rastlanmamamıştı.

Previous post
Şule İdil Dere'nin bilirkişi raporu açıklandı: Kamyon şoförü dahil beş sanık asli kusurlu
Next post
Erdoğan'ın ABD ziyaretinin programı belli oldu