Ana SayfaGüncel“İdlib’e gelenler Türkiye’den giriş yaptı, şimdi de oraya dönebilirler”

“İdlib’e gelenler Türkiye’den giriş yaptı, şimdi de oraya dönebilirler”

HABER MERKEZİ – Suriye Dışişleri Bakanı Muallim, İdlib’deki silahlı grupların tahliyesiyle ilgili açıklamasında, “İdlib’deki militanlar Türkiye’den geldi, Türkiye’ye dönsün” dedi.

3,5 milyon sivilin yaşadığı İdlib’de ‘operasyonsuz çözüm’ü öngören Soçi mutabakatı sonrası bölgedeki militanların ne zaman çıkacağı ya da nereye gideceği tartışılırken Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’den dikkat çeken bir açıklama geldi.

Artı Gerçek’te yer alan habere göre Heyet Tahrir el Şam adını alan El Nusra örgütünün İdlib’deki silahsız bölgeden tahliyesi sorununu Türkiye’nin çözebileceğini belirten Muallim, şunları söyledi:

“İdlib’e gelenler, oraya Türkiye’den giriş yaptı, bu yüzden orada kimler bulunuyor, oraya nasıl ve nereden girdiler, Türkler bunu biliyor. Onların Türkiye’ye dönmesi de doğal olur.”

Russia Today’e konuşan Muallim, Suriye vatandaşı olanlardan isteyen militanların silahlarını bırakıp genel aftan yararlanarak evlerine geri dönüp bölgesel barış süreçlerine katılabileceğini de dile getirdi.

Muallim, “Nihayetinde onlar Suriye vatandaşı, onların kendi hakları ve yükümlülükleri var. Yani çözüm mümkün, Türkiye bunu biliyor” değerlendirmesinde bulundu.

İdlib

İdlib, Suriye’de silahlı muhalif güçlerin elinde kalan son büyük vilayet.

İdlib’de çok sayıda farklı örgüt bulunmakta. Ancak El Kaide üyelerinin kurduğu Heyet Tahrir Şam, Rusya destekli Suriye ordusunun operasyona hazırlandığı Türkiye sınırındaki İdlib’in yüzde 60’ını kontrol ediyor.

Türkiye, Rusya ve İran, Astana süreci kapsamında Suriye’de çatışmasızlık bölgeleri mutabakatı imzalamıştı. Bu kapsamda Türkiye’nin İdlib’de kurduğu 12 gözlem noktası bulunuyor.

Soçi’deki mutabakat sonrası Türkiye geçtiğimiz günlerde İdlib’e asker takviyesi yapmıştı, askeri konvoya ise ‘Silah bırakmayız’ diyen grup eşlik etti.