Ana SayfaEkonomiİktisatçı Sönmez: Türkiye’de 25 milyon yurttaş ekonomik kıskaç altında

İktisatçı Sönmez: Türkiye’de 25 milyon yurttaş ekonomik kıskaç altında

HABER MERKEZİ – Türkiye ekonomisinin gidişatına webiz‘de gazeteci Gülşah Karadağ’a değerlendiren iktisatçı Mustafa Sönmez, 2019 yılında bizleri bugüne göre daha kara bir tablonun beklediğini kaydetti. Sönmez, enflasyon karşısında eriyen maaşlara, artacak işsizliğe ve yurttaşların üzerindeki kredi yüküne dikkat çekerek ülkedeki milyonlarca kişinin ‘üçlü ekonomik kıskaç’ altında olduğunu belirtti.

Şirketler ardı ardına konkordato ilan ederken, büyüme rakamları gerilemeye devam ediyor, işsizlik rakamları yükseliyor ve hükümetin tahminlerine göre enflasyonun yıl sonunda yüzde 20 seviyesinin üzerinde yer alması bekleniyor.

Ekonomideki gidişatı webiz’de Gülşah Karadağ’a değerlendiren iktisatçı Mustafa Sönmez’e göre ekonominin olumlu seyri şu an için mümkün görünmüyor.

Son açıklanan dış ticaret verilerindeki sert daralmaya işaret eden Sönmez, “İthalatta çok ciddi düşüş var” diyor ve ekliyor: “2019 küçülme yılı olacaktır.”

Sönmez, her gün bir yenisi eklenen konkordato ilanlarına da dikkat çekerek, “Kırılma ve dökülme daha başlamadı” diye belirtiyor.

“12 ay içinde 180 milyar dolarlık bir borcun çevrilmesi gerekiyor. Bu parayı dışarıdan bulamazsanız dolar yüksek kalır. Kırılma ve dökülme başlamadı daha. Bundan kastım iflas ve konkordatolar. Bunlar başladı, ancak banka sistemine de bulaşmış olan bir kriz var. İş Bankası Genel Müdürü geçenlerde sermaye yeterlilik oranı yüzde 16’dan 13’e düştü dedi. Reel sektörün dışında banka sektörüne bulaşacak olan bir kriz var ortada. O, şunu demek istiyor: Kredi dönüşünde çok ciddi zorlanmalar var.”

‘Milyonlarca kişi ekonomik kıskaç altında’

İktisatçı Sönmez’e göre ‘asıl endişe duyulması gereken alt sınıfların durumu’.

Sönmez, işsizliğin giderek artacağını belirtiyor ve Türkiye’de çalışanların, işsizlerin ve ailelerinin içinde bulunduğu ‘üçlü kıskaç’ı şöyle anlatıyor:

“Orada çok vahşi bir manzarayla karşı karşıyayız. Bugün çarşı pazara çıkıldığında herkesin sinirleri tepesinde. Nereye el atsanız inanılmaz pahalı ve yüzde 21 hedef olarak koymalarına rağmen enflasyon yüzde 25’i rahat bulacak. Ücretlerde de artış olmadı. Buradan kaynaklanan çok ciddi bir geçim problemi ve alt sınıfların çok ciddi bir isyanı var.

Buna eklenen çok önemli bir işsizlik dalgası da var. 3.5 milyon zaten işsizken, şimdi tenkisatlar başladı. TOFAŞ gibi bir yer bile geçici olsa da tenkisata başlıyor, bunu uzatabilir. Yatırımlar da durabilir. Bırakalım 3.5 milyon işsiz insanı, işi olan insanlar işlerinden olacaklar. Bir de bunların 323 milyar kredi borçları var bankalara. Hem elindeki ücretle pahalılıkla baş edemeyeceksin ve reel gelirin azalacak, hem o gelirden bile olacaksın ve işsizlik belası gelip seni vuracak, hem de sırtında kredi borcun var. 19-20 milyonluk ücretli kesim ve 5 milyon işsiz kesim üçlü bir kıskaç altında. Bunlar haneleriyle düşünüldüğünde şu an Türkiyenin yüzde 70’i diken üstünde. Önümüzde çok karanlık bir tablo bekliyor. Seçimlerin ardından iş aş meselesi Türkiye’nin bir numaralı mesele olacak.”


webiz’deki programın tamamını aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz:


webiz:

Twitter

Facebook

Youtube

Previous post
Cumartesi Anneleri'nden 'Neue Wache' anıtını ziyaret eden Erdoğan'a tepki
Next post
"Leyla Güven tutukluyken af teklifi nasıl görüşülecek?"