Ana SayfaGüncelIrak, Türkiye’nin sınır ötesi operasyonlarını BM’ye şikayet edecek

Irak, Türkiye’nin sınır ötesi operasyonlarını BM’ye şikayet edecek

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Irak sınırındaki operasyonlarının egemenlik ihlali olduğunu belirten Irak Başbakanı, ihlalleri belgeleyip Birleşmiş Milletler’e sunması için Dışişleri Bakanlığı’nı görevlendirdi. Ayrıca Türkiye sınırına asker yerleştirilmesi kararı da alındı.

Irak Başbakanı Haydar Abadi başkanlığında toplanan Irak Ulusal Güvenlik Meclisi, ülkenin güvenlik ve istikrarı ile Türkiye’nin Irak’ın toprak ve hava sahası egemenliğine yönelik ihlallerin belgelenmesi konularını görüştü.

Rudaw’ın aktardığına göre Irak Başbakanlık Basın Ofisi, görüşmede güvenlik, istikrar, toprak ve hava sahası gibi ülkenin egemenliğine yönelik ihlallerin belgelenmesi konularının görüşüldüğünü açıkladı.

Görüşmede ‘Türkiye’nin, Irak hava sahasını ihlal eden operasyonlarının belgelenip’ Birleşmiş Milletler’e (BM) sunulması ve Türkiye sınırına asker yerleştirilmesi kararı alındı.

Irak Ulusal Güvenlik Meclisi’nin aldığı kararlar şöyle:

  • İçişleri Bakanlığı Federal polisi tekrar örgütlenmesi için gözden geçirecek.
  • Dışişleri Bakanlığı Türkiye’nin Irak hava sahasına yönelik ihlallerini BM nezdinde belgelemek ve Ulusal Güvenlik Meclisi’nin gündemine getirmek.
  • Türkiye-Irak sınırının güvenliğinin sağlanması ve ihlallerin önüne geçilmesi amacıyla sınır boyunca asker yerleştirilmesi ve gerekli ihtiyaçların karşılanması için hazırlıkların tamamlanması.
  • Irak ve Macaristan İçişleri Bakanlıkları arasında ‘Karşılıklı güvenlik anlayış bildirisi’nin görüşülmesi ve onaylanması için İçişleri Bakanlığı’na yetki verilmesi.