Ana SayfaDünyaİran’da askeri geçit törenine IŞİD saldırısı: En az 29 kişi yaşamını yitirdi

İran’da askeri geçit törenine IŞİD saldırısı: En az 29 kişi yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – İran’ın Ahvaz kentinde askeri geçit törenine düzenlenen silahlı saldırı sonucunda en az 29 kişi yaşamını yitirdi, 50’yi aşkın kişi de yaralandı. Saldırıyı IŞİD’in üstlendiği belirtildi.

İran’ın güneybatısında yer alan Huzistan Eyaleti’nin başkenti Ahvaz’da, İran-Irak savaşının başlangıç günü dolayısıyla yapılan askeri geçit töreni sırasında silahlı saldırı düzenlendi.

Askeri üniformalar giydikleri belirtilen saldırganların, on dakika boyunca ateş açtığı ve podyumdaki askerleri hedef aldığı belirtildi.

İran devlet televizyonu, sabah saatlerinde gerçekleşen saldırı sonucu aralarında sivillerin de bulunduğu en az 29 kişinin yaşamını yitirdiğini, yaklaşık 60 kişinin de yaralandığı bildirdi.

Yaşamını yitirenler arasında gazeteci de var

Huzistan Eyaleti Vali Yardımcısı Ali Hüseyin Hüseyinzade, Tesnim haber ajansına yaptığı açıklamada, yaşamını yitirenlerin arasında bir gazetecinin de olduğunu söyledi.

Hüseyinzade ayrıca, iki saldırganın öldürüldüğünü, ikisinin de gözaltına alındığını belirtti.

Yaşamını yitirenlerden 12’sinin ise İran Devrim Muhafızları’ndan (Pasdaran) olduğu açıklandı.

“Saldırının arkasında ‘yabancı bir rejim’ var”

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de saldırıyla ilgili Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yaptı. Zarif, şunları ifade etti:

“Yabancı bir rejim tarafından yetiştirilen, eğitilen, silahlandırılan ve finanse edilen teröristler Ahvaz’a saldırdı. Ölenler arasında çocuklar ve gazeteciler de var. İran bu tarz saldırılardan bölgesel terör sponsorlarını ve onların ABD’li efendilerini sorumlu tutuyor. İran İranlı canları savunmak için süratle ve kararlı bir biçimde yanıt verecektir.”

Ruhani: Ezici bir yanıt verceğiz

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise saldırıyı düzenleyenlere “ezici bir yanıt” verileceğini söyledi.

Ruhani’nin resmi internet sayfasında yer alan mesajda “İran İslam Cumhuriyeti’nin en küçük tehdide yanıtı ezici olacaktır” denildi.

Hasan Ruhani, saldırganlara ‘istihbarat ve propaganda desteği verenler bunun hesabını verecek’ diye belirtti.

Saldırıyı IŞİD üstlendi

AFP’nin haberine göre saldırıyı ise IŞİD üstlendi.