Ana SayfaÇalışma Yaşamı“İşçiler serbest bırakılmalı, talepleri karşılanmalı”

“İşçiler serbest bırakılmalı, talepleri karşılanmalı”

HABER MERKEZİ – 3. Havalimanı’nda kötü çalışma koşulları nedeniyle eylem yapan inşaat işçilerinin gözaltına alınmasına ilişkin açıklama yapan HDP, taleplerin karşılanması gerektiğine vurgu yaparak, işçilerin derhal serbest bırakılması gerektiğini söyledi. DİSK, KESK, TTB ve TMMOB da ortak bir açıklama yaparak, işçilerin gözaltına alınmasını “işverenler ile ülkeyi yönetenlerin ortaklığının açık bir itirafı” olarak tanımladı.

Yapımı devam eden 3. Havalimanı’nda dün çalışma koşullarının düzeltilmesi ve iş cinayetlerinin son bulması için eylem yapan inşaat işçilerinin kaldıkları işçi koğuşlarına şafak vakti baskın düzenlendi.

Jandarma ve özel harekat polisleri tarafından saat 04:00 sularında yapılan baskında, aralarında İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat-İş) yöneticilerinin de bulunduğu 543 işçi gözaltına alındı.

Gözaltına alınan işçiler Arnavutköy Jandarma Karakolu, İstanbul İl Jandarma Komutanlığı ve Eyüp İlçe Jandarma Komutanlığı’nda tutulmaya devam ederken, Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) gözaltına alınan işçilere ilişkin yazılı açıklama geldi.

HDP’nin Emek, Ekonomi ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay’ın imzası ile yapılan açıklamada, “Bu durum bir kere daha açığa çıkardı ki AKP, yasalarla koruma altına alınmış temel haklarını talep edenlere saldırmaktadır” denildi.

‘Talepler karşılanmak zorunda’

İşçilerin taleplerinin insanca yaşamın ve istihdamın en asgari talepler olduğu üzerinde durulan açıklamada, “AKP’nin ortaya çıkardığı taşeron sisteminin bütün haksızlıkları için bir tür uygulama alanı olan bu inşaatta, işçilerin insan onuruna yakışır iş ve istihdam koşulları reddedilmektedir. Bu talepler karşılanmak zorundadır” diye kaydedildi.

‘Gözaltılar derhal serbest bırakılsın’

İşçilerin taleplerinin takipçisi olunacağının belirtildiği açıklamada, son olarak şunlar dile getirildi:

“Gözaltıların derhal serbest bırakılmasını ve işçilerin zaten yasa gereği yerine getirilmesi zorunlu olan taleplerinin karşılanmasının takipçisi olacağız. Başta emek ve demokratik kitle örgütleri olmak üzere tüm yurttaşları, bu kölelik koşullarına ve sömürü dayatmasına karşı işçilerin yanına çağırıyoruz.”


3. Havalimanı’na şafak baskını: İşçi koğuşlarının kapıları kırıldı, yüzlerce gözaltı var


DİSK, KESK, TTB ve TMMOB‘dan ortak açıklama

İşçilerin Arnavutköy Jandarma Karakolu’ndaki odada yerlerde oturduğunu gösteren fotoğrafı, Umut-Sen sosyal medyadan paylaştı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konferasyonu (DİSK), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) yayınladıkları ortak açıklama ile gözaltına alınan işçilerin serbest bırakılmasını ve taleplerinin karşılanmasını istedi.

DİSK, KESK, TTB ve TMMOB’un açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

“Soruyoruz: ‘İş kazalarına karşı önlemler alınsın, yatakhaneler-banyolar temiz olsun, tahtakurusu sorunu çözülsün, maaşlar elden verilmesin, SGK ve vergi hırsızlığı yapılmasın, ücretler zamanında ödensin’ taleplerini karşılanamayacak talepler olarak görüp işçilere saldırı emrini veren irade kimdir?

“Hukuk dışı ve insanlık dışı 18. yüzyıl çalışma koşulları sona erdirmek yerine işçilerin üzerine kolluk gücü gönderilmesi, işverenler ile ülkeyi yönetenlerin ortaklığının açık bir itirafıdır.

“Jandarma karakollarının önündeki taşeron şirket imzalı ‘gözaltı’ araçları bu düzenin sembolü olarak tarihe geçmiştir.

“AKP iktidarı ‘köle değiliz’ diyen havalimanı işçilerini gözaltına alarak, Türkiye’nin tüm işçi ve emekçilerine ‘Hayır kölesiniz’ yanıtı vermiştir.

“İnsanlık dışı çalışma koşullarını, devletin zor aygıtları kullanılarak dayatanlar bilsin ki, 29 Ekim’de bir siyasi gösteri ile açmak istedikleri Havalimanı, doğa katliamıyla, işçi ölümleriyle, işçilerin haklı taleplerinin zor kullanarak ezilmek istenmesiyle, yandaşları zengin eden döviz üzerinden garantili sözleşmelerle anılacaktır.”

Previous post
Çevre ve Şehircilik Bakanı'ndan Kanal İstanbul açıklaması
Next post
Çalışma koşullarının düzeltilmesi istenen 3. Havalimanı'nda iki işçi yaralandı