Ana SayfaGüncelİstanbul’da altı kişide şarbon tespit edildi, iki mahalle karantinaya alındı

İstanbul’da altı kişide şarbon tespit edildi, iki mahalle karantinaya alındı

HABER MERKEZİ – İstanbul’da 48 kişi, Kurban Bayramı’nda kesilen hayvanların etlerini yemeleri ya da temas etmeleri sonucu şarbon şüphesiyle hastaneye başvurdu, 6 kişide şarbon tespit edildi. Şarbon hastalığı nedeniyle Silivri’de iki mahalle karantinaya alındı.

Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne şarbon hastalığı şüphesiyle çok sayıda kişi başvurdu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı yazılı açıklamada, Silivri’de şarbon olduğu bildirilen hayvanla temas ettiği tespit edilen 48 kişinin muayene ve tetkik amacıyla hastanelerde olduğunu aktardı.

Sağlık Bakanı, “Bu kişilerde gerekli tetkikler yapılmış ve sadece altı vakada deri lezyonları görülmüştür. Diğer vatandaşlarımız da herhangi bir semptom ve bulguya rastlanmamıştır” dedi.

Bakan Koca, deri şarbonu hastalığı taşıyan 6 kişinin hayati tehlikesi olmadığını ve tedavinin ardından taburcu edildiğini bildirdi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de yaptığı açıklamada hastalığın yayılmasını şöyle anlattı:

“Büyükçekmece Silivri Mahallesi’nde vatandaşlarımız özel bir işletmeden kurbanı almış. Kurbanı kesip 2-3 kilo kadar da et tüketmişler. Etlerin kokuşması üzerine 28 Ağustos’ta Pendik Veteriner Araştırma Enstitüsü’ne başvuru yapmışlar. 31 Ağustos itibariyle başvuruları sonuçlanmış. Etlerde Şarbon çıkmış. Etler hemen bakanlığımızın personeli tarafından imha edilmiş.”

Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde şarbon şüphesiyle yatanlardan bir tanesi olan Onu Ayan ise şunları anlattı:

“Kurban Bayramı dönüşü memleketten gelince bir sivilce gördüm sağ bacağımda. Kaşımaya başladım ama kızarıklık arttı. İşyeri doktoruma gösterdim. O da şarbon olabileceğini söyledi ve hemen hastaneye gönderdi. Kurban etini yemedim ama temas ettiğimde çıktı. Bakırköy Sadi Konuk Hastanesi’ne sevk edildim sonrasında.”

Silivri’de iki mahalle karantinaya alındı

Öte yandan hastanelere yapılan başvuruların ardından şarbon olduğu belirtilen hayvanın satın alındığı Silivri’deki Balaban ve Sancaktepe mahalleleri karantina altına alındı.

Bakan Pakdemirli, hayvanın alındığı Silivri’deki işletmede 7 hayvanda şarbonun pozitif çıktığını belirterek, “Diğer hayvanlar sağlıklı. Hayvanlar yerli hayvanlar. İşletmenin bulunduğu yerin 10 kiometre etrafında 3 bin 500 hayvanımız yarın sabah saatleri itibariyle tedbiren aşılanacak. Aşı çok hızlı etki ettiğinden başka vaka beklemiyoruz” dedi.

Şarbon hastalığı hakkında

Şarbon, ot yiyen hayvanlarda görülen şarbon bacillus anthracis isimli bir bakterinin yol açtığı enfeksiyon hastalığıdır.

Hastalık, deri, akciğer ve bağırsak olmak üzere üç gruba ayrılır. Akciğer ve bağırsak yoluyla bulaşması durumunda ölümcül sonuçlar doğurur.

Hayvandan insana, hayvandaki yaraya temas edilmesi, hayvanın etinin yenilmesi, hastalıklı hayvanın bulunduğu alanın şarbon sporlarının solunması sonucu bulaşır. İnsandan insana bulaşması ise çok küçük bir ihtimaldir.