Ana SayfaGüncelKadri Gürsel ve Kemal Göktaş da Cumhuriyet’ten istifa etti

Kadri Gürsel ve Kemal Göktaş da Cumhuriyet’ten istifa etti

HABER MERKEZİ – Cumhuriyet gazetesinde yaşanan yönetim değişikliğinin ardından başlayan istifalara yenileri eklendi.

Cumhuriyet gazetesinin bağlı bulunduğu Cumhuriyet Vakfı’nda yönetimin değişmesi ve ardından tasfiyeler ile başlayan istifa furyası sürüyor.

Aralarında Aydın Engin ve Çiğdem Toker gibi deneyimli gazeteci ve yazarların bulunduğu istifa eden isimlere Kadri Gürsel de eklendi.

Gürsel, gazeteden istifa ettiğini Twitter’dan duyurdu:

“Cumhuriyet Vakfı yönetiminde geçen cuma meydana gelen değişikliği izleyen haftanın ilk iş gününde gazeteye gönderdiğim istifa dilekçemin bugün alındığı, personel müdürlüğü tarafından teyit edildi.”

Son olarak istifasını duyuran isim ise gazeteci Kemal Göktaş oldu. Göktaş, Twitter’dan şu açıklamayı yaptı:

“Cumhuriyet’e veda zamanı geldi. Cumhuriyet, bana hiç görmediğim özgür habercilik ortamı sağladı. Müteşekkirim. Gazeteciliğe ilk günkü heyecanla devam edeceğiz elbette. Görüşmek üzere!”

Göktaş, ayrılık gerekçesine dair daha uzun bir açıklamayı ise kişisel blogunda yaptı.

Yeni yönetim

Cumhuriyet Vakfı’nın, 12 üyeden Aydın Aybay’ın vefat etmesi üzerine 18 Şubat 2014’te yaptığı yönetim kurulu seçiminin usulsüz olduğu iddiasıyla, gazetenin eski yöneticilerinden Alev Coşkun, Şevket Tokuş, Mustafa Pamukoğlu ve eski CHP milletvekili Mustafa Balbay seçimin iptali için dava açmıştı.

Mahkemenin ‘seçimin iptali’ yönündeki kararı Yargıtay 8’inci Hukuk Dairesi tarafından onanmıştı. Seçim 8 Eylül Cuma günü yapılmış, vakıf başkanı Alev Çoşkun olurken aralarında Balbay’ın da bulunduğu yeni isimler yönetime girmişti.

Yayın Kurulu da şu isimlerden oluşmuştu: Alev Coşkun (Başkan), Ali Sirmen (Başkan Yardımcısı), Aykut Küçükkaya, Prof. Dr. Emre Kongar, Şükran Soner, Kemal Işık Kansu, Orhan Bursalı, Mine Kırıkkanat, Miyase İlknur.

Cumhuriyet Vakfı’nın yeni yönetimi ilk toplantılarının ardından bir açıklama yapmıştı.

Açıklamada, “Bir süredir eksikliğini gördüğümüz ATATÜRK ve onun temel ilkeleri Cumhuriyet gazetesine kesin olarak geriye dönmüş bulunuyor” denilmişti.

Tasfiyeler ve istifalar

Cumhuriyet Gazetesi’nde göreve gelen yeni yönetim, ilk iş olarak gazetenin sorumlu yazı işleri müdürü Faruk Eren ve yazı işleri müdürü Bülent Özdoğan’ın görevlerine son vermişti.

Bunun ardından gazeteden onlarca isim istifa etmişti. İstifa eden gazeteci ve yazarlar şöyle:

Bülent Mumay, Kemal Can, Bülent Şık, Tayfun Atay, Ceyda Karan, Zeynep Miraç Özkartal, Ahmet İnsel, Aslı Aydıntaşbaş, Aydın Engin, Çiğdem Toker, Hakan Kara, Ahmet Tulgar, Melis Alphan, Bağış Erten, Güray Öz, Mirgün Cabas, Barbaros Şansal, Müjde Yazıcı Ergin, Mahir Ünsal Eriş, Binnaz Saktanber, Murat Sabuncu, Musa Kart.