Ana SayfaKitapKaybolmaya yüz tutmuş Koçgiri Kürtçesi ile yazılmış bir kitap: “Rû û Kûr”

Kaybolmaya yüz tutmuş Koçgiri Kürtçesi ile yazılmış bir kitap: “Rû û Kûr”

HABER MERKEZİ – Ali Duran Topuz’un öykü kitabı “Rû û Kûr” Avesta Yayınları’ndan çıktı. Topuz, Koçgiri Kürtçesi ile yazdığı kitabı için “Bir edebi arzu kadar aynı zamanda o arzuya sahip bireyin bir iç isyanı” diyor ve öykülerinin ‘bir hak arama metni’ olduğunu vurguluyor.

Gazete Duvar’ın genel yayın yönetmeni Ali Duran Topuz’un “Rû û Kûr” isimli kitabı Avesta Yayınları’ndan çıktı.

Kaybolmaya yüz tutmuş Koçgiri Kürtçesi ile yazılmış bir kitap “Rû û Kûr”.

Kürtçenin Kurmanci gruplarından biri olan Koçgiri Kürtçesi ya da şivesi ile kitabın manası “Yüzey ve Derinlik” demek.

Öykü kitabı olan “Rû û Kûr” sadece edebi bir metin değil. Daha önce Koçgiri Kürtçesi ile yazılmış bir eser olmadığını söyleyen Topuz; anılar, anlatılar, masallar, şarkılarla birlikte Koçgirililerin konuştuğu ortamları ve atmosferin bilgisini aktarıyor eserinde.

Bir hak arama metni

Ali Topuz kaleme aldığı kitabı için ‘bir borç ödeme, hak arama metni’ diyor ve “Bir edebi arzu kadar aynı zamanda o arzuya sahip bireyin bir iç isyanı. Kitapta geçmişte yaşananlara karşı itirazın kaydı var” sözleriyle tanımlıyor kitabını.

Kitaptaki öyküler yer yer Borgesvari uzunlukta, en uzunu yarım sayfayı geçmiyor.

Ali Duran Topuz hakkında

1967’de Sivas Zara’da doğdu. Beylerbeyi Ortaokulu ve Lisesi’ni bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Avukatlığın yanı sıra 1994’ten itibaren çeşitli radyo ve gazetelerde çalıştı.

Akşam ve Radikal gazetelerinin kuruluşunda yer aldı, Radikal’in yazı işleri müdürlüğünü yaptı.

Radyo Sputnik’teki “Dünya Hali” isimli uluslararası ilişkiler programının yanı sıra kapısına kilit vurulan İMC TV’de sunuculuk ve medya eleştirisi yaptı.

Çeşitli dergilerde hukuk, çalışma hayatı ve siyaset alanında yazılar kaleme alan Topuz, aynı zamanda şiir ve öyküler yazıyor.