Ana SayfaKitapKışanak’ın ‘Kürt Siyasetinin Mor Rengi’ kitabı 21 Eylül’de raflarda

Kışanak’ın ‘Kürt Siyasetinin Mor Rengi’ kitabı 21 Eylül’de raflarda

HABER MERKEZİ – Gültan Kışanak’ın hazırladığı, cezaevinde tutuklu bulunan siyasetçi kadınların deneyimlerini aktardıkları “Kürt Siyasetinin Mor Rengi” isimli kitap, Dipnot Yayınları etiketiyle 21 Eylül’de okurlarla buluşacak. Kitabın geliri ise kadın okuma evlerine gidecek.

Cezaevinde tutuklu bulunan siyasetçi kadınların deneyimlerinin aktarıldığı “Kürt Siyasetinin Mor Rengi” kitabı, Dipnot Yayınları etiketiyle 21 Eylül’de raflarda olacak.

Yerine kayyum atanan ve Kandıra Cezaevi’nde tutuklu bulunan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin eski Eş Başkanı Gültan Kışanak’ın yazdığı kitaba, cezaevinde kalan siyasetçi kadınlar da yazılarıyla destek verdi.

Kitapta yer alan metinlerde, Kürt kadınlarının siyasal alandaki mücadelelerinin erkek egemen sistemi nasıl gerilettiği, onun karmaşık ve kimi zaman da örtük çizgilerini nasıl görünür kıldığı, okura yaşanmışlıklar üzerinden aktarılıyor.

Gültan Kışanak, 31 Ekim 2016 tarihinden beri Kandıra Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor

Kitap, aynı zamanda Kürt kadınlarının demokratik siyaset alanındaki mücadele deneyimlerini anlatsa da, yazılanlar bütün kadınların hikâyesi olma özelliği taşıyor.

Kitaptaki siyasetçi kadınlar

Gültan Kışanak’ın hazırladığı kitapta yazılarıyla yer alan isimler ise şöyle: “Aysel Tuğluk, Burcu Çelik Özkan, Çağlar Demirel, Diba Keskin, Dilek Hatipoğlu, Edibe Şahin, Evin Keve, Fatma Doğan, Figen Yüksekdağ, Gülser Yıldırım, Leyla Güven, Nurhayat Altun, Sara Kaya, Sadiye Süer Baran, Sebahat Tuncel, Selma Irmak, Servin Karakoç, Yıldız Çetin, Zeynep Han Bingöl, Zeynep Sipçik, Mukaddes Kubilay.”

Kitabın geliri kadın okuma evlerine gidecek

Editörlüğünü Hülya Osmanağaoğlu’nun üstlendiği kitabın telif hakkından gelecek gelir ise Kadın Okuma Evleri’ne aktarılacak.

‘Kadın milletvekilleri ve belediye başkanları ile mektuplaşarak röportajlar yaptım’

Geçtiğimiz günlerde tutuklu bulunduğu Kandıra Cezaevi’nden IMPNews’in sorularını yanıtlayan Kışanak, bir senede tamamladığı kitap için cezaevinde bulunan kadın milletvekilleri ve belediye başkanlarıyla mektup aracılığıyla röportajlar yaptığını söylemişti.

Kışanak IMPNews’ten Faysal Dağlı’ya şunları söylemişti:

“Cezaevindeki kadın arkadaşların da önerisi ile kitap çalışmasına başladım. Kitap da ancak bir yılda bitti. Sanırım önümüzdeki günlerde yayınlanacak. Kitap, 1991 yılından bu yana Halkın Emek Partisi (HEP) geleneğini devam ettiren siyasi partilerdeki kadın mücadelesini konu alıyor. Siyasi partiler erkek egemenliğinin çok güçlü olduğu yapılar. Kadınların siyasi partilerde kendini var etmesi, özne olması, irade olarak kabul edilmeleri, hele hele parti yöneticisi, milletvekili ya da belediye başkanı gibi temsiliyet görevine seçilmeleri son derece zorlu mücadeleler sonucu mümkün oluyor. Gazeteciliğin verdiği cesaretle, bu süreçte cezaevinde olan kadın milletvekilleri ve belediye başkanları ile mektuplaşarak röportajlar yaptım. Ortaya, siyasi partilerdeki kadın mücadelesini anlatan bir deneyim kitabı çıktı. Şimdi kitapta röportajı yer alan kadınlar, hepimiz büyük bir merak ve heyecan ile kitabın yayınlanmasını bekliyoruz.”




Önceki Haber
“Yerli halklar yok sayılıyor”: Avustralya’da 9 yaşındaki öğrenciden ulusal marş protestosu
Sonraki Haber
Erdoğan: Yapımına başlanmayan tüm projeler askıya alındı