Ana SayfaÇalışma Yaşamı‘Köle değiliz, bu mücadele burada bitmez’

‘Köle değiliz, bu mücadele burada bitmez’

HABER MERKEZİ – 3’üncü Havalimanı inşaatında kötü çalışma koşullarına karşı eylem yaptıkları için gözaltına alınan 24 işçinin tutuklanmasına tepki gösteren sendika yöneticileri, mücadelenin kriminalize edilmeye çalışıldığını vurguladı. Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, “Tutuklama kararının anlamı şudur. ‘Kölesiniz, köle gibi çalışacaksanız.’ Biz köle değiliz. Bu mücadele burada bitmez” dedi.

Yapımı devam eden 3. Havalimanı’nda çalışma koşullarının düzeltilmesi ve iş cinayetlerinin son bulması için eylem yapan inşaat işçilerinin kaldıkları işçi koğuşlarına 15 Eylül’de düzenlenen baskında gözaltına alınan yüzlerce işçiden 24’ü tutuklanmıştı.

İşçilerin tutuklanmasına tepki gösteren sendika yöneticileri ve üyeleri mücadelenin kriminalize edilmeye çalışıldığını belirtti.

MA’dan Melike Ceyhan’a konuşan İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN) Genel Başkanı Ali Öztutan, “3’üncü Havalimanı’nda eylem yapanların talepleri tüm işçilerin talepleridir. İnşaat patronları ‘bu talepleri yerine getirir, bu eylemi baskıyla zorla bastıramazsak diğer şantiyelerde de bu talepler karşımıza çıkar’ diyerek operasyona ve tutuklamaya neden olmuşlardır” dedi.

‘İşçiler mücadeleye devam edecek’

İşçilerin talepleri yerine getirilene kadar şantiyelerde ve koğuşlarda örgütlenmeye devam edeceklerinin altını çizen Öztutan, “Bu işin tek sigortası örgütlü bir işçi hareketi ortaya çıkarabilmektir. İnşaat işçileri kendiliğinden vicdana gelmeyecektir. İnşaat işçileri kendi örgütlülüğünü ortaya koyarak mücadeleye devam edecektir” ifadelerini kullandı.

‘Bu karar binlerce insanın sesini kısmaya çalışmaktır’

Mücadeleyi bitiremeyeceklerini vurgulayan Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut da, “Mahkemeye getirilirken arkadaşlarımız darp edildi. Sesleri kısılmaya çalışıldı. Gaziosmanpaşa Adliyesi tarihinde olmadığı kadar abluka altına alınarak terörize edilmeye çalışıldı. Verilen bu karar binlerce insanın sesini kısmaya çalışmaktır” diye konuştu.

Karabulut devamla şunları aktardı:

“Tutuklama kararının anlamı şudur. ‘Kölesiniz, köle gibi çalışacaksanız.’ Biz köle değiliz. Bizler kanun dışı iş yapanların peşinde olacağız. Çalışma koşullarını iyileştirmek için tüm gücümüzle mücadele etmeye devam edeceğiz. Bugün arkadaşlarımız hakkında tutuklama kararı vermiş olabilirsiniz. Ama bu mücadele burada bitmez. Arkadaşlarımızın sonuna kadar yanında olacağız.”

‘Bu emek dünyasına verilmiş bir gözdağı’

İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat-İş) Yönetim Kurulu Üyesi Tezcan Acu ise işçilerin nedensiz yere tutuklandığını belirterek, “Yasanın karşısında tutuklamayı gerektirecek böyle bir emir yok. Biz bunun bütün emek dünyasına yapılmış bir gözdağı olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Bunun masumane verilmiş bir karar olmadığını kaydeden Acu, “Arkadaşlarımız insan olma gereğini ortaya koyduğu için böyle bir duruma maruz bırakılmıştır. Biz tamamının serbest bırakılmasını beklerken bu eylemin üzerini bu şekilde örtmeye çalıştılar. Verilen bu karar kesinlikle hukuka aykırıdır” ifadelerini kullandı.

‘İşçiler kriminalize edildi’

İnşaat-İş Sendikası Örgütlenme Sekreteri Kadir Kurt da verilen tutuklama kararıyla sendikal faaliyetlerin mahkum edilmeye çalışıldığına dikkat çekerek, “Yasal hakkını isteyen işçiler görevini kötüye kullanıyor anlamında krıminalize edildi” dedi ve şunları ekledi:

“Dünyaya bu proje üzerinden meydan okuyan devlet vergi kaçırılmasına müsaade ediyor. İşçiler buna karşı geldiğinde de tutuklama ile karşılık verildi. Sendikamızdan tutuklanan bir arkadaşımızın ‘biz suç işlemedik, demokratik haklarımızı kullandık. Bundan vazgeçmeyeceğiz. 3’üncü Havalimanı’nda yaptık yine yapacağız’ dedi. Demokratik hakların suç unsuru olarak görülmesine karşı vazgeçmemiz mümkün değil.”

Previous post
Erdoğan'dan ABD'li iş insanlarına: Siyasetle ekonomiyi karıştırmak yanlış
Next post
Tüketici güven endeksinde sert düşüş