Ana SayfaDünyaKöln’de cami açılışı yapan Erdoğan protesto edildi

Köln’de cami açılışı yapan Erdoğan protesto edildi

HABER MERKEZİ – Almanya’nın Köln kentinde DİTİB’e bağlı Merkez Camii’nin açılışını yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan protesto edildi.

Almanya’nın Berlin kentinde temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakan Angela Merkel ile kahvaltıda bir araya geldi.

Merkel’le görüşen Erdoğan’ın bir sonraki durağı ise Almanya’nın Köln oldu.

Köln’de Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı Merkez Camii’nin açılış törenine katılan Erdoğan’ın ziyareti sırasında kentte 3 binden fazla polis görev yaptı.

Cami açılışında konuşan Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Frans Walter Steinmeier’e teşekkür ederek sözlerine başladı.

“Kritik bir dönemde son derece verimli, başarılı bir ziyaret yaptık” diyen Erdoğan DİTİB Merkez Camiisi ile ilgili ise “Burası, bizi Avrupa’nın ötekisi, düşmanı gibi göstermeye çalışanlara inat, bu topraklardaki varlığımızın timsali olmalıdır” dedi.

Erdoğan ayrıca, Almanya’da yaşayan 3,5 milyon Türkiye vatandaşının bulunduğunu hatırlatarak, “Onlar da çifte vatandaş olarak Almanya’da bulunsa ne olur sanki” diye sordu.

Protestolar

DW Türkçe’nin haberine göre, kentte düzenlenen Erdoğan karşıtı iki büyük protesto gösterisine ise en az 10 bin kişinin katıldığı belirtildi.

Köln kentinin Deutz semtinde Kürtler, Ebertplatz semtinde de Aleviler toplandı.

Merkez Camii’nin bulunduğu Ehrenfeld semtinde ise Erdoğan taraftarlarının toplandığı bildirildi.

Zaman zaman grupların karşı karşıya geldiği aktarıldı.

Fotoğraf: Gazel Acer

Caminin karşısındaki bir evin camına ise “Basın Özgürlüğü, Düşünce Özgürlüğü – Gazetecileri Serbest Bırakın” yazılı bir pankart asıldı.

Tartışmaların odağındaki DİTİB

DİTİB, Almanya’da tartışma yaratan bir kurum.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre DİTİB, Almanya’daki yasalara göre kurulmuş bir vakıf. Buna karşın görevlileri Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından atanıyor ve Türkiye’de devlet memuru kadrosundan istihdam ediliyor.

Almanya’da yüzlerce caminin bağlı bulunduğu DİTİB’in bazı elemanlarının, bu ülkede yaşayan Türkiyeliler hakkında istihbarat faaliyetleri yürüttüğüne dair zaman zaman çeşitli iddialar ortaya atılmıştı.

Merkez Camii hakkında

Erdoğan’ın açılışını yapacağı Merkez Camii, Avrupa’nın en büyük camileri arasında yer alıyor.

Eski bir fabrika deposunun yerine inşa edilen caminin temeli 2009 yılında atıldı ve 2010 yılında kaba inşaatı tamamlandı. 2012’den bu yana ibadete açık olan cami, uzun bir yenilenme geçirdi. Camide 1200’den fazla kişi ibadet edebiliyor.

Açılış etkinliği iptal edilmişti

Öte yandan Köln Belediyesi caminin resmi açılışı esnasında cami dışında yapılması planlanan ve binlerce kişinin gelmesi beklenen etkinliği ise dün akşam iptal etmişti.

Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Henriette Reker, dün bir basın toplantısı düzenleyerek DİTİB’in etkinlik için sunduğu güvenlik konseptinin yetersiz kaldığını açıklamıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bakanlık: McKinsey'in hiçbir icra fonksiyonu ya da yetkisi olmayacak
Sonraki Haber
İlk tiyatro yazarı, ömrünü mücadeleye vermiş bir kadın: Fatma Nudiye Yalçı