Ana SayfaGüncelKulis: Bakanlar kayyumlu belediyelerden, Soylu Ankara’dan aday gösterilecek

Kulis: Bakanlar kayyumlu belediyelerden, Soylu Ankara’dan aday gösterilecek

HABER MERKEZİ – AKP ile MHP arasında ‘sessiz seyreden’ yerel seçim planı, MHP lideri Bahçeli’nin çıkışıyla ittifaka doğru evrilirken, adaylık için İçişleri Bakanı Soylu’nun da adı geçiyor. Soylu için adres olarak milliyetçi oyların görece yüksek olduğu Ankara gösteriliyor. Ayrıca AKP’nin, kayyumlarla yönettiği DBP’li belediyelerde de eski bakanları aday göstereceği öne sürülüyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yerel seçimlerde ittifak kapısını aralamasıyla İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun belediye başkan adaylığı olasılığının güçlendiği iddia edildi.

Cumhuriyet’ten Erdem Gül’ün haberine göre daha önce kulislerde ismi adaylar arasında geçen İçişleri Bakanı Soylu, olası bir ittifakının en güçlü ismi olarak konuşulmaya başlandı.

Soylu için AKP içinde İstanbul Büyükşehir adaylığı konuşulmuştu. Ancak halen TBMM Başkanı olan Binali Yıldırım’ın İstanbul adaylığı için isteksiz oluşu, Soylu’nun isminin gündeme gelmesine neden olmuştu.

Cumhuriyet’in haberinde geriye doğru seçim sonuçları ve en son 24 Haziran sonuçlarının, Soylu için İstanbul vizesi vermediğine dikkat çekiliyor:

“İstanbul’da HDP ve muhafazakârıyla, liberaliyle, solcusuyla her renkten Kürt oylarının çok yüksek oluşu, AKP’de ‘İstanbul’da kazanamayacağı’ görüşüne neden oldu. Bu nedenle Soylu için adres değişikliğine gidildi.

Ankara’daki sonuçlar ve HDP ve Kürt, sol oyların daha düşüklüğüne karşın MHP ve her renkten milliyetçi sağ oyların çokluğu, son zamanlarda bu kesimlerde en çok sevilen isim olan Soylu’nun Ankara yürüyüşünü güçlendiren bir faktör olarak görüldü.”

“Kayyumlu belediyelere bakan ve milletvekilleri aday gösterilecek”

Öte yandan AKP’nin, Soylu’nun yanı sıra bir önceki hükümette bakan olarak görev yapan milletvekillerinin de yerel seçimlerde adaylığını tartışıyor.

Parti içi ve dışından aday arayışlarını sürdüren partinin uzunca bir süredir kayyum tarafından yönetilen Diyarbakır başta olmak üzere belediyeler için, tanınmış bakan ve milletvekillerini aday gösterebileceği öne sürülüyor.

Bu isimlerin sayısının beşe kadar çıkabileceği iddia ediliyor.

DBP’li 95 belediyede kayyum var

OHAL kapsamında çıkarılan 674 Sayılı KHK ile 11 Eylül 2016 tarihinden sonra Demokratik Bölgeler Partisi’nin 102 belediyesinden 95’ine kayyum atanmıştı.