Ana SayfaManşetKulp Davası: “Yavuz Ertürk devletin hoşgörüsüyle beraat etti”

Kulp Davası: “Yavuz Ertürk devletin hoşgörüsüyle beraat etti”

HABER MERKEZİ – webiz‘de 25 yıl sonra düşen Kulp Davası’nı değerlendiren davanın avukatlarından Erkan Şenses, tüm tanıklıklara ve açık beyanlara rağmen davanın düştüğünü ifade etti. Şenses, “Bunun sebebi devletin kamu görevlilerinin işlediği suçlara gösterdiği hoşgörü politikası” dedi.

Kulp Davası olarak bilinen, 11 kişinin zorla kaybedilmesine ilişkin açılan dava 25 yıl sonra düştü. Dava sanığı dönemin Bolu Dağ Komando Tugayı Komutanı Yavuz Ertürk’ün de beraatına karar verildi.

Peki, etkili bir soruşturma yürütüldü mü? Davanın avukatlarından Erkan Şenses webiz’de değerlendirdi.

“Hafta Başı” programında Sabiha Temizkan’ın sorularını yanıtlayan Şenses, kamuoyuna yansıdığı haliyle davanın aslında zaman aşımından düşmediğini vurgulayarak şunları kaydetti:

“Sanık Yavuz Ertürk üç suçtan yargılanıyordu, bu suçlar; çete kurmak, halkı silahlı isyana teşvik ve 11 yurttaşı öldürmeye azmettirme idi. Çete kurmak suçunun zaman aşımı dolduğundan zaman aşımından düşmesine karar verildi, Ertürk diğer iki suçtan ise beraat etti. Ancak esas suçlar onlardı.”

“Tanıklıklara rağmen beraat ettirildi”

11 köylünün Bolu Dağ Komando Komutanlığı emrinde öldürüldüğüne dair hem AİHM’nin tespitleri hem de dönemin Meclis İnsan Hakları Komisyonu’nun raporu olduğunu söyleyen Şenses, köylülerin gözaltına alındığına dair bizzat ailelerinin tanıklıkları olduğunu hatırlattı.

Şenses, gözaltındayken yakınlarına yemek bile götüren aileler olduğunu kaydetti.

11 köylüye ait kemikler bulunduktan sonra askeri mahkemenin soruşturmayı ilerletmediğini, sivil mahkemenin davayı aldıktan sonra bir ilerleme olduğunu söyleyen Şenses, Genelkurmay’ın ise sanığı koruma saikiyle yaklaştığını, belgeleri vermekten kaçındığını belirtti.

Sanık Yavuz Ertürk’ün mahkemeyi yanılttığının belgelerle de ortaya çıktığını hatırlatan Şenses, tüm tanıklıklara ve açık beyanlara rağmen Ertürk’ün beraat ettiğini kaydetti.

Şenses, son mahkemede sanık Ertürk’ün avukatının kaybedilen köylülerin kemiklerinin başka yerden getirilmiş olabileceğini iddia ettiğini, müdahillerin buna tepki gösterdiğini ve duruşmaya ara verildiğini de anlattı.

“Devletin hoşgörü politikası sayesinde”

90’lı yıllarda devletin kamu görevlilerinin işlediği suçlara hoşgörülü yaklaştığını belirten Şenses, düşen Kulp Davası’na işaret ederek, “Biz bu olayın beraatla sonuçlanacağını öngörüyorduk, bunun sebebi ise devletin bu hoşgörü politikası” dedi.

Dava AİHM’e taşınacak

İstinaf Mahkemesi’ne başvuracaklarını ifade eden avukat Şenses, oranın kararı doğrultusunda dosyayı Anayasa Mahkemesi’ne oradan da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşımaya hazırlandıklarını da aktardı.


Programın tamamını aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz:


webiz:

Twitter

Facebook

Youtube

Previous post
Netflix'ten aykırı bir müzik belgeselleri serisi: "ReMastered"
Next post
Oyuncu Yakup Yavru hayatını kaybetti