Ana SayfaGüncelKulp Davası’nda karar: Dava düştü, sanık Yavuz Ertürk’e beraat

Kulp Davası’nda karar: Dava düştü, sanık Yavuz Ertürk’e beraat

HABER MERKEZİ – Kulp Davası olarak bilinen, 11 kişinin zorla kaybedilmesine ilişkin açılan dava zamanaşımına uğradığı gerekçesiyle düştü. Dava sanığı dönemin Bolu Dağ Komando Tugayı Komutanı Yavuz Ertürk’ün beraatına karar verildi.

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde 1993 yılında 11 sivilin zorla kaybedilmesi hakkında açılan davanın karar duruşması Ankara 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada, savcı mütalaasını açıkladı. Savcı, bir önceki duruşmadaki mütalaasını tekrar ederek, “Davanın zamanaşımı nedeniyle düşmesine, kasten öldürme ve halkı kin ve nefrete sürükleme suçlarından delil yetersizliğinden” dolayı sanık hakkında beraat kararı verilmesini istedi.

24 Mayıs’ta görülen bir önceki duruşmada, mütalaasını açıklayan savcı, dönemin Yavuz Ertürk hakkındaki “cürüm işlemek için teşekkül oluşturma” suçunun zaman aşımından düşmesini, diğer suçlardan da beraatını talep etmişti.

Duruşmada dönemin Bolu Dağ Komando Tugayı Komutanı olan sanık Yavuz Ertürk’ün ve kayıp yakınlarının katıldığı duruşmada, katılan avukatları da mütalaaya karşı beyanlarını sundu.

‘Mütalaanın hukuki bir boyutu yok’

Avukat Erkan Şenses, “11 kişinin cenazeleri 2004 yılında bulunuyor ve kemikler onlara ait çıkmıştır. AİHM açık bir şekilde bu 11 kişinin Bolu Dağ Tugay Komutanlığı tarafından gözaltına alınıp daha sonra öldürülmelerinin muhtemel olduğunu kabul etmiş ve tazminata mahkum etmiştir. Bu mütalaanın hukuki bir boyutu yoktur” dedi.

AİHM kararının sanığın aleyhine güçlü bir delil teşkil ettiğini söyleyen Şenses, sanığın cezalandırılmasını talep etti.

Ardından müşteki avukatlarından Nahit Eren söz alarak, davanın 90’lı yıllarda işlenen cinayetler, zorla kaybettirmelerden bağımsız olmadığını söyledi. Eren’in sözü, savunmasını yaptığı sırada sık sık mahkeme başkanı tarafından kesildi.

Avukat Abdullah Zeytun da savunmasına 90’lı yıllarda yaşanan insan hak ihlallerine değinerek başladı. Ancak Zeytun’un sözü de mahkeme başkanı tarafından kesildi. Mahkeme başkanı Zeytun’a, “Biz bir dönemi yargılamıyoruz” dedi.

Sanık avukatlarının savunması sonrası mahkeme heyeti karar vermek üzere duruşmaya ara verdi.

Dava düştü, sanık Yavuz Ertürk beraat etti

Aranın ardından mahkeme heyeti, davanın zamanaşımı nedeniyle düşürülmesine, sanık Yavuz Ertürk’ün “kasten birden fazla kişiyi öldürme” ve “halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik” suçlarından yeterli delil elde edilmediği gerekçesiyle beraatına karar verdi.

Kulp’ta ne olmuştu?

8 Ekim-25 Ekim 1993 tarihleri arasında Diyarbakır’ın Kulp ilçesi ve Muş kırsalında düzenlenen askeri operasyon kapsamında 9 Ekim’de alıkonulan 11 kişiden bir daha haber alınamadı.

11 kişinin zorla kaybedilmesinden sorumlu olarak Bolu 2. Komando Tugayı Komutanı emekli Tuğgeneral Yavuz Ertürk “birden fazla kişiyi aynı sebeple öldürmek, halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik, cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturmak” suçlarından yargılanıyordu.

Kaybedilenlerin isimleri şöyle: Mehmet Salih Akdeniz, Celil Aydoğdu, Behçet Tutuş, Mehmet Şerif Avar, Hasan Avar, Bahri Şimşek, Mehmet Şah Atala, Turan Demir, Abdo Yamuk, Nusreddin Yerlikaya, Ümit Taş (16 yaşında).

5 Kasım 2004’te zorla kaybedilen 11 kişiye ait toplu mezar bulunmuştu.


Kulp Davası’nın geniş özeti ve dava iddianamesi için Hafıza Merkezi’ne bakabilirsiniz.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Stockholm'de Süryani Kilisesi'nde patlama
Sonraki Haber
Çocukları zorla alıkoyup cinsel istismara maruz bırakan erkeğe 23 yıl hapis