Ana SayfaGüncelKurkut cinayeti davası: Duruşma ertelendi, sanık polise yine tutuklama yok

Kurkut cinayeti davası: Duruşma ertelendi, sanık polise yine tutuklama yok

HABER MERKEZİ – Diyarbakır Newrozu’nda Kemal Kurkut’u öldüren ve müebbet hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılanan polis Y.Ş. hakkında açılan davanın üçüncü duruşması ertelendi. Sanık polisin tutuklanması talebi, atanan yeni mahkeme heyeti tarafından da reddedildi.

Diyarbakır Newrozu’nun kutlandığı Newroz Parkı’na gelmek isterken üzeri yarı çıplak olmasına rağmen “canlı bomba şüphesi” iddiasıyla polisin açtığı ateşle vurularak öldürülen Kemal Kurkut davasının üçüncü duruşması Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Heyet değişikliğinin yaşandığı dava duruşmasına önceki duruşma zabıtlarının okunmasıyla başlandı.

Kemal Kurkut’un vurulmasına neden olması muhtemel atışın nereden yapıldığına dair, İstanbul Adli Tıp Kurumu’ndan (ATK) talep edilen raporun kurum tarafından henüz gönderilmediğinin heyet tarafından belirtilmesi ardından mağdur müdafilerin savunmalarına geçildi.

Kurkut ailesi avukatlarından Mehmet Emin Aktar, duruşmada “olası kastla insan öldürme” suçundan müebbet hapis istemiyle yargılanan sanık polis Y.Ş.’nin tutuklanmasını talep etti.

Aktar, “Biz toplum güvenliği için, delilleri karartma şüphesi nedeniyle ve aileyi, mağdurları baskılama konumunda olduğundan sanığın tutuklanmasını talep ediyoruz” dedi.

Avukatların ardından iddia makamı, eksik hususların giderilmesi talebinde bulundu.

İstanbul ATK’den talep edilen raporun ulaştırılması için yeniden yazı gönderilmesini kararlaştıran mahkeme heyeti, avukatların tanık olarak dinlenmesini istediği polislerin tespit edilmesi için Emniyet Müdürlüğü’ne müzekkere yazılmasına karar verdi.

Sanık polisin tutuklanması talebini ise reddeden mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.

Bir sonraki duruşma 20 Aralık’ta görülecek.

“Davanın peşini bırakmayacağız”

Duruşma sonrası açıklamalarda bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Selçuk Mızraklı, “Katliamlar bu topraklarda hep cezasızlıkla sonuçlandırıldı” dedi ve ekledi:

“Adaletin tesisi için bu davanın takipçisi olacağız. Katiler yargı önünde hesap verene dek mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Özgürüz.org’un aktardığına göre anne Sican Kurkut ise “Biz de bu ülkede yaşıyoruz. Kemal’in ne suçu vardı? Masum, suçsuz ve günahsızdı Kemal’im. Davanın peşini bırakmayacağız” diye konuştu.

Dosyaya 13 saniyelik yeni delil girmişti

Öte yandan duruşmaya sayılı günler kala Kurkut cinayetine ilişkin açılan dava dosyasına 13 saniyelik yeni bir delil girmişti.

Yeni görüntülerde, görevli iki polisten birinin diğerine “Adamı vurmaya gerek yok ki” dediği ortaya çıkmıştı.


Kurkut cinayetinde 13 saniyelik yeni delil: ‘Adamı vurmaya gerek yok ki’


Ne olmuştu?

Kemal Kurkut, 21 Mart 2017 tarihindeki Diyarbakır Newrozu’nun kutlandığı Newroz Parkı’na gelmek isterken üzeri yarı çıplak olmasına rağmen “canlı bomba şüphesi” iddiasıyla polisin açtığı ateşle vurularak öldürülmüştü.

Soruşturmayı yürüten Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı iddianameyi cinayetin üzerinden 7 ay geçtikten sonra tamamlamış, iddianamede sanık polis Y.Ş.’nin “olası kastla adam öldürmek” suçundan müebbet hapis istemiyle yargılanması istenmişti.

Davanın iddianamesini kabul eden Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nin hazırladığı tensip zaptında, müebbet hapis ile yargılanacak polis Y.Ş. hakkında tutuklama kararı verilmemişti.

14 Aralık 2017’de görülen davanın ilk duruşmasında sanık polis, savunmasında 3 ay boyunca açığa alındığını, şu anda ise görevde olduğunu söylemişti.

Duruşmada savcının, sanık polisin tutuklanması yönündeki talebine rağmen mahkeme sanığın tutuksuz yargılanmasına karar vermişti.

26 Nisan 2018 tarihinde görülen davanın ikinci duruşmasında da sanık polisin tutuklanmasına dönük talep reddedilmiş, duruşma 20 Eylül’e ertelenmişti.

Duruşmanın ardından konuşan Kurkut’un ağabeyi Cihan Kurkut, sanık polis için tutuklama kararı vermeyen mahkemenin tutumuna “Her şey açık ve net. Ekstra delil gerektirecek bir durum yok. Vuran kişi, görüntüde belli, ama hala delil yetersizliği deniliyor. Görüntüler ve fotoğraflar olayı çıplak bir şekilde ortaya sermesine rağmen hakim halen görmemeyi tercih ediyor. İkna olmaları için nasıl bir delil getirilmeli” sözleriyle tepki göstermişti.

Previous post
3 kez ertelenmişti: Panzerle öldürülen çocukların davasında ‘olay yeri keşfi’ yapıldı
Next post
Oyuncu Ferdi Merter Fosforoğlu yaşamını yitirdi