Ana SayfaGüncelKurkut cinayetinde 13 saniyelik yeni delil: ‘Adamı vurmaya gerek yok ki’

Kurkut cinayetinde 13 saniyelik yeni delil: ‘Adamı vurmaya gerek yok ki’

HABER MERKEZİ – Diyarbakır Newrozu’nda polis tarafından vurularak öldürülen Kemal Kurkut cinayetine ilişkin açılan dava dosyasına giren 13 saniyelik bir delilde, görevli iki polisten birinin diğerine “Adamı vurmaya gerek yok ki” dediği ortaya çıktı.

Diyarbakır Newrozu’nun kutlandığı Newroz Parkı’na gelmek isterken üzeri yarı çıplak olmasına rağmen “canlı bomba şüphesi” iddiasıyla polisin açtığı ateşle vurularak öldürülen Kemal Kurkut cinayeti davasının üçüncü duruşması yarın.

Kurkut’u öldüren polis Y.Ş. hakkında “olası kastla insan öldürme” suçundan müebbet hapis istemiyle açılan davanın üçüncü duruşması Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Dava dosyasına duruşmanın görülmesi öncesi önemli bir delil girdi.

13 saniyelik yeni delilde, görevli iki polisten birinin diğerine “Adamı vurmaya gerek yok ki” dediği ortaya çıktı.

118 görüntü kaydı incelendi

Mezopotamya Haber Ajansı’ndan Aydın Atay’ın haberine göre Kurkut’un vurulma anı öncesi ve sonrasına ait toplam 118 görüntü kaydı ve kayıtlarda geçen konuşmaları tek tek çözümleyerek bilirkişi, hazırladığı raporu mahkemeye gönderdi.

Raporda, incelenen videoların sonucunda 13 el ateş edildiği, bunlardan sadece 6 el atışın kameralara yansıdığı tespit edilerek, Kurkut’un bedeninin sol tarafından vurulduğu belirtildi.

Raporun devamında, “Mevcut görüntülerdeki ateş edenlere göre sadece 3 polisin duruş açısı, isabeti gerçekleştirebilecek durumdadır. Ancak muhtemel vurulma olayı bariyerlerde başlayan kovalamaca sonucu takip eden polis memuru tarafından gerçekleştiriliyor. Silahın ateşlendiği an görülmemekle birlikte koşar vaziyetteki göstericiye doğru direk hedef alındığı tespit edilmiştir” denildi.

132 saniyelik görüntü: ‘Adamı vurmaya gerek yok ki’

Raporda yer alan bir diğer önemli bilgi ise Kemal Kurkut’un vurularak öldürülmek yerine sağ yakalanabilme imkanının olduğunun yine bir polis tarafından dile getirildiği görüntü oldu.

Bilirkişi raporuna giren olay yerindeki bir zırhlı araca ait 13 saniyelik bu görüntüde, zırhlı araca bindikleri esnada iki polis arasındaki diyalogun kısa bir bölümü yansıyor.

Normal koşullarda duyulmayan, ancak özel bir video programı yardımıyla anlaşılabilen bu kayıtta, iki polisten birinin diğerine Kurkut’un vurulmasına ilişkin “Adamı vurmaya gerek yok ki” dediği açıkça anlaşılıyor.

Avukat Yalçındağ: Öldürme kastiyle davranıldığının ispatı

Kurkut ailesinin avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir, dava dosyasına giren iki polis arasında geçen bu konuşmanın görüntüsüne ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

“Görüntülerdeki iki polisin kendi aralarında geçen konuşması, sanık polis Y.Ş.’nin öldürme kastiyle davrandığının ispatıdır. Sanık polis Y.Ş.’nin kendi meslektaşları bile, Kurkut’u öldürmenin gereksizliğinden bahsetmiş. Olayda öldürme kasti olduğu için Kurkut’un yaşama hakkı ihlal edildi. Bu sebeple sanığın ciddi bir ceza alması gerekiyor. Çünkü Kemal, öldürülmeden de olay yerinde bulunan TOMA’nın tazyikli suyuyla, biber gazıyla ya da arkadan yakın dövüş tekniği ve benzeri şekilde yakalanabilir, durdurulabilirdi.”

Ne olmuştu?

Kemal Kurkut, 21 Mart 2017 tarihindeki Diyarbakır Newrozu’nun kutlandığı Newroz Parkı’na gelmek isterken üzeri yarı çıplak olmasına rağmen “canlı bomba şüphesi” iddiasıyla polisin açtığı ateşle vurularak öldürülmüştü.

Soruşturmayı yürüten Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı iddianameyi cinayetin üzerinden 7 ay geçtikten sonra tamamlamış, iddianamede sanık polis Y.Ş.’nin “olası kastla adam öldürmek” suçundan müebbet hapis istemiyle yargılanması istenmişti.

Davanın iddianamesini kabul eden Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nin hazırladığı tensip zaptında, müebbet hapis ile yargılanacak polis Y.Ş. hakkında tutuklama kararı verilmemişti.

14 Aralık 2017’de görülen davanın ilk duruşmasında sanık polis, savunmasında 3 ay boyunca açığa alındığını, şu anda ise görevde olduğunu söylemişti.

Duruşmada savcının, sanık polisin tutuklanması yönündeki talebine rağmen mahkeme sanığın tutuksuz yargılanmasına karar vermişti.

26 Nisan 2018 tarihinde görülen davanın ikinci duruşmasında da sanık polisin tutuklanmasına dönük talep reddedilmiş, duruşma 20 Eylül’e ertelenmişti.

Duruşmanın ardından konuşan Kurkut’un ağabeyi Cihan Kurkut, sanık polis için tutuklama kararı vermeyen mahkemenin tutumuna “Her şey açık ve net. Ekstra delil gerektirecek bir durum yok. Vuran kişi, görüntüde belli, ama hala delil yetersizliği deniliyor. Görüntüler ve fotoğraflar olayı çıplak bir şekilde ortaya sermesine rağmen hakim halen görmemeyi tercih ediyor. İkna olmaları için nasıl bir delil getirilmeli” sözleriyle tepki göstermişti.

Previous post
Kök salmanın insaniyeti üzerine: 'Nohut Oda'
Next post
ALES başvuruları başladı