Ana SayfaDünyaMeksika’da bitmeyen adalet arayışı: 43 öğrencinin zorla kaybedilmesinin üzerinden 4 yıl geçti

Meksika’da bitmeyen adalet arayışı: 43 öğrencinin zorla kaybedilmesinin üzerinden 4 yıl geçti

HABER MERKEZİ – Ayotzinapa’da 43 öğrencinin zorla kaybedilmesinin üzerinden 4 yıl geçti. Öğrencilerin ailelerinin Meksika devletine karşı adalet mücadeleleri ise hala devam ediyor.

Ayotzinapa Öğretmen Okulu’ndan 43 öğrencinin, 26 Eylül 2014 tarihinde Meksika’nın Guerrero eyaletine bağlı Iguala kentinde zorla kaybedilmesinin üzerinden tam 4 yıl geçti.

Çoğunun cenazelerine dahi erişilemeyen 43 öğrencinin ailelerinin, yakınlarının ve sivil toplum örgütlerinin Meksika devletinin sorumlu organlarına karşı adalet talepleri, hakikat arayışları ve toplumsal mücadeleleri ise devam ediyor.

Neler oluyor?

Vali Jose Luis Abarca Valezquez’in talimatıyla gözaltına alındığı ortaya çıkan öğrencilerin uyuşturucu karteline satıldığı ve öğrencilerin yakılarak öldürüldüğü iddia ediliyor, ancak öğrencilerin aileleri bu iddiayı yeterli bulmuyor.

Aileler ve hak savunucuları, Meksika polisi ile ordunun yanı sıra hükümetin de olaydaki sorumluluğuna işaret ediyor.

Başsavcılığın yürüttüğü soruşturmada da 43 öğrencinin “Iguala ve Cocula yerel polisince bir suç çetesi olan Guerreros Unidos karteline teslim edildiği ve kartel üyelerinin daha sonra öğrencileri öldürdüğü, cenazelerini bir çöp konteynırında yaktığı ve geriye kalanları San Juan Nehri’ne attığı” belirtiliyor.

Aileler ise zorla kaybedilmenin yaşandığı bölgenin yakınlarındaki Iguala 27’nci Piyade Taburunun, öğrencilerin kaçırılmasını uzaktan izlediğini, cinayetlere engel olmadığını kaydediyor.

Olaydaki ordunun rolüne dikkat çeken Ayotnizapa öğrencileri ve aileler de bu yüzden 6 gün önce “Canlı aldılar canlı istiyoruz” sloganıyla Iguala 27’nci Piyade Taburu’na yürüyüş düzenledi.

Bugün de yine aynı eyalette yer alan Acapulco kentinde, polislerin tamamı ‘uyuşturucu çetelerinin içine sızdığı’ şüphesiyle soruşturma altına alınıp silahsızlandırıldı.

Gözler Obradov’da

Ayotzinapa Davası’nda ne hakikate ne adalete henüz erişilemezken, davanın bağımsız olarak incelenmesi için hakikat komisyonunun (Ayotzinapa Davası Özel Gözlem Mekanizması/MESA) kurulmasına hükmedilmişti.

Ancak önümüzdeki Aralık ayında başkanlık koltuğunu devredecek olan Meksika Devlet Başkanı Enrique Peña Nieto’nun hükümetinin kararıyla hakikat komisyonu durdurulmuştu.

Nieto’nun ardından göreve başlayacak olan Andres Manuel Lopez Obrador ise daha Temmuz ayında MESA sürecine başlamayı kabul etmişti.

Daha önce öğrenciler için düzenlenen anmalara katılan Obrador, davanın yeniden açılacağının sözünü vermişti.

Öğrenciler kimlerdi?

Öğretmenlik eğitimi alan öğrenciler, Meksika’da şiddetin yoğun olarak yaşandığı ve ülkenin en yoksul bölgelerinden biri olan Guerrero eyaletindeki yerlilerin köylerinde ve kasabalarında çalışacaktı.

Öğrencilerin 2018 yılında mezun olması bekleniyordu.

Bölgeyi ziyaret eden, burada yerel sanatçı ve müzisyenlerle tanışan İskoç sanatçı ve sinemacı Jan Nimmo da öğrencilerin zorla kaybedilmesinin 1. yıl dönümünde bir çalışmasını yayınlamıştı.

Ro Casares’in “Comapñero” adlı şarkısının görüntülere eşlik ettiği kısa filmdeki şarkı, “De Vuelta a Casa” adlı dayanışma albümünden öğrencilerin ailesi tarafından seçilmişti.

Nimmo’nun öğrencilere ve ailelerine ithaf ettiği kısa filmi şöyle:


Gazete Karınca
Previous post
Rusya'da metroda bacaklarını açarak oturan erkeklere çamaşır sulu protesto
Next post
Avukat Kanar: Bahçeli'nin niyeti mafyayı kurtarmak, bu teklif kaos yaratacak