Ana SayfaGüncelÖzgürlükçü Demokrasi Davası yarın: ‘Gazeteciliğe sahip çıkalım’

Özgürlükçü Demokrasi Davası yarın: ‘Gazeteciliğe sahip çıkalım’

HABER MERKEZİ – Kapatılan Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin 6’sı tutuklu, 14 çalışanının yargılandığı davanın ilk duruşması yarın görülecek. Gazetenin avukatı Özcan Kılıç, gazetecilik mesleğine sahip çıkılması çağrısında bulundu.

Özgürlükçü Demokrasi gazetesine 28 Mart 2018 tarihinde kayyum atandı. 8 Temmuz 2018’de çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile de kapatıldı.

Kayyum atandıktan sonra yapılan operasyon kapsamında gazetenin İmtiyaz Sahibi İhsan Yaşar ve Yazı İşleri Müdürü İshak Yasul’un da aralarında bulunduğu 6 gazeteci tutuklanırken, 14 kişi hakkında dava açıldı.

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması yarın görülecek.

İddianameden

İddianamede, 14 gazeteciye “örgüt üyesi olmak”, “örgüt propagandası yapmak”, “örgüt yayınlarını basmak ve yayınlamak” suçlamaları yöneltiliyor.

67 sayfalık iddianamenin 52 sayfası gazetenin Afrin’e yönelik operasyonun başladığı tarihten sonra sayfalarında yer verdiği haberlerden oluşuyor.

İddianamede gazetede editör, yazı işleri müdürü, imtiyaz sahibi, gazete dağıtımcısı, idari ve mali sorumlu olarak çalışmak da suçlama konusu. İddianamede haberler hakkında “sözde haber” ifadesi kullanılması da dikkat çekiyor.

Davada tutuklu olan gazetecilerin isimleri ise şöyle: İshak Yasul (Yazı İşleri Müdürü), Hicran Urun (Editör), Mehmet Ali Çelebi (Editör), Reyhan Hacıoğlu (Editör), İhsan Yaşar (İmtiyaz Sahibi), Pınar Tarlak (İdari işler)

“Gazeteciliğe sahip çıkalım”

“Bu davanın özü Afrin operasyonuna dair haberlerdir” diyen Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin avukatı Özcan Kılıç, MA’dan Yasin Kobulan’a konuştu. Gazetenin son çıkarılan KHK ile kapatıldığını hatırlatan Kılıç, bu kararla tüm hukuki yollarının kapatılmak istendiğini belirtti.

Avukat Kılıç, “Biz bu davalardan ceza alsak da tarih bizim yaptığımız haberlerden kaynaklı yargılandığımızı söyleyecek. Bu açıdan rahatız. 1992 yılından bu yana Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) verdiği kararlar da haklılığımızı ortaya koymaya yeter” ifadelerini kullandı.

Kılıç, herkesi yarın gazetecilik mesleğine sahip çıkmaya da çağırdı.