Ana SayfaGüncelPolis engelleyemedi, İbrahim Ayhan binlerin katılımıyla uğurlandı

Polis engelleyemedi, İbrahim Ayhan binlerin katılımıyla uğurlandı

HABER MERKEZİ – Kalp krizi sonrası Erbil’de yaşamını yitiren HDP’li İbrahim Ayhan, Siverek’te polis engeline rağmen toprağa verildi. Törende konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “İbrahim yoldaş gözün arkada kalmasın, yoldaşların mücadeleye sahip çıkacak” dedi.

Geçirdiği kalp krizi sonucunda Irak Kürdistan Bölgesi’nin Erbil kentinde yaşamını yitiren HDP eski milletvekili İbrahim Ayhan’ın cenazesi, Şırnak Devlet Hastanesi’ndeki otopsi işlemlerinin ardından Urfa’nın Siverek ilçesine doğru yola çıkarıldı.

Ayhan’ın cenazesini taşıyan konvoy, sırasıyla Cizre, Nusaybin, Kızıltepe ve Viranşehir’den geçti.

Cenaze konvoyu kimi polis kontrol noktalarında durduruldu. Araçların teker teker arandığı kontrol noktalarında yer yer HDP’li vekiller ile polisler arasında kısa gerginlikler yaşandı.

Sabaha doğru Siverek’e ulaşan cenaze, İlçe Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Hastane önünde duygularını dile getiren Ayhan’ın eşi Rezan Ayhan, “İnsan evinde yemek yiyemiyor, kapı önüne çıkamıyor. Nasıl bir Başbakan, nasıl bir Cumhurbaşkanı var. Eline silah almadı ‘terör propagandası’ diyorlar, neyin terörü? Ne yaptı ki cezaevinde ateşe verdiniz, yakmaya çalıştınız. Yeter artık. Eşim o topraklara kaçmadı, dünyaya her şeyi anlatmaya gitti. Derin insandı, kitaptı, felsefeci idi. Herkes seviyordu. Suçumuz ne? TC. kimliği taşımamız mı, bu topraklarda doğmamız mı? Eşim sadece barış istedi” diye konuştu.

Ayhan’ın annesi Zekiye Ayhan ise, “Erdoğan elim yakandadır. Erdoğan senin de yüreğin yansın. Ben bu gün ayakta duracağım. Bugün İbrahim için ellerim havada kalacak. Erdoğan’ın zulmünden oğlum gitti. Kimsenin haram lokmasını yemedi, kendi şerefi ve namusuyla yaşadı. Yoruldu, bu zulme kalbi dayanmadı” dedi.

Hastaneden teslim alınan Ayhan’ın cenazesi, doğduğu eve doğru yola çıkarıldı.

Konvoya polis engeli

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Hakların Demokratik Partisi (HDP) eş başkanları, eş sözcüleri ve siyasetçileri ile demokratik kitle örgütü temsilcilerinin yanı sıra binlerce yurttaşın yer aldığı konvoyun güzergahı boyunca sivil polisler konuşlandırıldı.

Yüzlerce polis ve askerin de çevrelediği cenaze konvoyu, çarşı merkezindeki yoğunluk gerekçe gösterilerek polisler tarafından doğrudan Nato Mezarlığı’na yönlendirildi.

Sayısı binleri bulan kitle mezarlığa 200 metre kala araçlardan indi. “Şehit namirin” sloganlarıyla yürüyüşe geçen kitleyi yaptığı anonslarla uyaran polis, mezarlığa yakın bir mesafede kitleye kalkanlarla müdahale etti.

Törene katılan binlerce kişi polisin mezarlık girişinde kurduğu barikatları aşarak mezarlığa girdi. Kitle cenazeyi mezarlık camisine taşırken, polis drone ile havadan görüntü aldı.

Polisin barikat ve engellemelerine rağmen mezarlık camisine alınan Ayhan’ın cenazesi dini vecibeler yerine getirildikten sonra defnedileceği mezara taşındı.

Buldan: Yoldaşların mücadeleye sahip çıkacak

Burada konuşan deneyimli Kürt siyasetçi Ahmet Türk, Kürt halkının kendisi için mücadele eden kimseyi unutmadığını söyledi, Ayhan için “Seni de unutmayacak. Hep gönüllerde olacaksın” sözlerini sarf etti.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise, “Kürt halkına reva görülen her türlü zulme karşı mücadele etti. İbrahim yoldaşımız barış ve demokrasi mücadelesinin büyük bir neferidir. Bu sistemin, bu devletin Kürt halkına reva gördüğü zulümden kendine düşen payı aldı. İbrahim yoldaşın ödediği bedel büyük bir bedeldir” dedi.

“Bu mücadeleye büyük katkıları oldu” diye belirten Buldan, “Ancak bu sistem ona bu ülkede yaşamayı reva görmedi. Bu ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. Sağlık sorunlarından dolayı bu ülkede tedavi bile olamadı. İbrahim yoldaşın bizlere devrettiği bayrağı zafere taşıyacağız. Mücadelemizi devam ettireceğiz. İbrahim yoldaş gözün arkada kalmasın, yoldaşların mücadeleye sahip çıkacak” sözlerini kaydetti.

Buldan’ın ardından konuşan Ayhan’ın yeğeni Fatoş Ayhan da, “Sur’da, Nusaybin’de, Suruç’ta sivil canların siperiydin. Cenazelerin baş omuz vereniydin. İlkokulda öğretmen bize ‘kendinize örnek aldığınız kahramanı’ yazın dediğinde, seni yazmam tesadüf değildi. Ben büyüdüm ve sen tüm halkların kahramanı oldun. Güle güle kahramanıma, selam olsun onun bıraktığı mücadeleye” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Ayhan toprağa verilirken, siyasetçiler ve kalabalık ilçe merkezindeki Yenişehir Cami ve Taziye Evi’ne geçerek aileye taziye ziyaretinde bulundu.

Previous post
"Yeni Ekonomi Programı'nda emeğin adı yok, kemerler sıkılıyor"
Next post
'Kestane karası fırtınası' geliyor, hava sıcaklıkları düşüyor