Ana SayfaGüncelŞahin Öner’i öldüren polise 25 yıla kadar hapis istemi

Şahin Öner’i öldüren polise 25 yıla kadar hapis istemi

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’da 2013 yılında Şahin Öner’in ölümüne neden olan zırhlı polis aracı sürücüsü Selahattin Korkmaz’ın “kasten öldürme” suçundan tutuksuz yargılandığı davanın üçüncü duruşması görüldü. Savcı, sanık polis için 25 yıla kadar hapis cezası isteminde bulundu.

Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesine bağlı Şehitlik Mahallesi’nde 10 Şubat 2013 tarihinde gerçekleşen bir eyleme dönük müdahale esnasında polise ait zırhlı aracın çarptığı 19 yaşındaki Şahin Öner yaşamını yitirmişti.

Öner’in ölümüne ilişkin sanık polis Selahattin Korkmaz hakkında “kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis istemiyle açılan davanın üçüncü duruşması Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya tutuksuz sanık polis ve avukatı katılmadı.

Şahin Öner’in babası Mehmet Şirin Öner ile avukatlarının hazır bulunduğu duruşmayı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır milletvekilleri Saliha Aydeniz ve Selçuk Mızraklı ile partinin Diyarbakır İl Eş Başkanı Mehmet Şerif Çamcı takip etti.

Duruşmada ilk olarak Mehmet Şirin Öner ve avukatların talepleri dinlendi.

‘Tanık polisler mahkeme salonunda dinlensin, sanık polis tutuklansın’

Baba Öner, daha önceki ifadelerini tekrarladığını belirtti. Aile avukatı Abdullah Zeytun ise olay tanığı polislerin ifadelerinin mahkeme salonu yerine talimatla alınmasının yasaya aykırı olduğunu belirterek, böylece tanıklara istedikleri soruları sorma imkanı verilmediği için dosyaya müdahil olmalarının kısıtlandığını belirtti.

İfadelerinde tutarsız ve birbiriyle çelişen yanlar bulunduğunu belirttiği tanık polislerin, sanık olan meslektaşlarını korumak için bu şekilde ifade vermiş olabileceğini söyleyen Zeytun, tanık polislerin mahkeme huzurunda dinlenmeleri talebinde bulundu.

Avukat Zeytun, sanık polisin duruşmada hazır edilmemesine de tepki gösterdi ve tutuklanmasını talep etti.

‘Zırhlı araç olaydan sonra kullanıldı mı?’

Avukat Gurbet Yavuz ise zırhlı araca ilişkin hazırlanan 21 Mayıs 2018 tarihli bilirkişi raporunun bilimsellikten uzak, taraflı ve mahkemeyi yönlendirmeye yönelik olduğunu belirtti.

Olayda kullanılan zırhlı aracın geçen 5 yıl içerisinde kullanılıp kullanılmadığına ilişkin emniyete sorulmasını isteyen Yavuz, bu tür zırhlı araçların teknik özelliklerini belirten ve Türkiye genelinde halen kullanılıp, kullanılmadığına ilişkin uzman kurul tarafından bilirkişi raporunun hazırlanmasını da talep etti.

Sanık polise 25 yıla kadar hapis istemi

Avukatlarının taleplerinin alınması sonrası mahkeme heyetinin söz verdiği duruşma savcısı, esas hakkındaki mütalaasını sundu.

Savcı, mütalaasında sanık polis hakkında 20 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası isteminde bulundu:

“Dosya kapsamı, evrak içeriği, tanık beyanları, 155, 112 Acil Servisi ile yapılan konuşmalar, telsiz muharebesine ait kayıtlar, 75 numaralı ekibe ait olay sonrası bir şahsın aracın altında kaldığına dair yapılan telsiz görüşmesi içeriği, otopsi raporu içeriğinde bulunan olaya ait travmalara ait yaraların niteliği incelendiğinde sanık Selahattin Korkmaz’ın sevk ve idaresindeki araç ile göstericileri takip ettiği, göstericilerin ara sokağa girmesi üzerine aynı hızlı peşlerinden takiben devam ettiği, göstericilerin durması üzerine aracı üzerlerine sürerek maktule çarptığı, maktulün arkadan gelen 45 numaralı ekip tarafından yerde yatarken bulunduğu, olay sonrası şahsın hastaneye sevkinin yapılmayarak karakola teslim edildiği, olayın ‘patlayıcı madde sonucu meydana gelen ölüm olayı’ olduğu iddia edilerek hukuki gerçeğin ifasından kaçınılması için gayret gösterildiği, olayda sanığın üzerine atılı suçu gösterici öldürme sonucunu öngörerek aracını üzerlerine sürmek suretiyle olası kast altında işlendi.”

Tutukluluk istemine ret

Savcının mütalaasına karşı söz verilen müşteki avukatları, mütalaaya dair beyanda bulunmak üzere mahkeme heyetinden süre isteyip sanığın tutuklanmasını talep etti.

Verilen kısa aranın ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık polisin tutuklanması yönündeki talebi reddetti.

Sanık polisin bir sonraki duruşmada hazır edilmesi için Beykoz Asliye Ceza Mahkemesi’ne talimat yazılmasına karar veren mahkeme heyeti, müşteki avukatların davanın esasına ilişkin savunma yapmaları için süre verilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

Ne olmuştu?

29 Haziran 2017 tarihinde Diyarbakır 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada mahkeme heyeti, avukatların görevsizlik talebini kabul etmiş ve dosyanın, Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine karar vermişti.

Dosyayı inceleyen Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi ise sanık polis Selahattin Korkmaz ile Öner arasında daha önceye dayalı bir husumet bulunmadığı ve Öner’i “kasten öldürmediğini” ileri sürerek, sanığın “Kasten öldürme” değil “Taksirle öldürme” suçundan yargılanması gerektiğine hükmetmişti.

Bunun üzerine mahkemeler arasında oluşan olumsuz görev uyuşmazlığının çözümü için dava dosyası İstinaf Mahkemesi’ne gönderilmişti.

Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 10. Ceza Dairesi, dava dosyasındaki deliller, sanığın üzerine atılı suçun niteliği, iddianamede olayın anlatılış biçimi ve Diyarbakır 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nin görevsizlik gerekçesine dayanarak, davanın ağır ceza mahkemesinde görülmesine karar vermişti.


Şahin Öner davasına dair bilgiler Hafıza Merkezi ve Mezopotamya Ajansı’ndan derlendi. Davaya dair daha detaylı bilgiye Hafıza Merkezi’nin DAVA SAYFASI üzerinden bakabilirsiniz.

Bu haberde Mezopotamya Ajansı’ndan da yararlanılmıştır.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Sayıları artıyor: Diyarbakır'da 50'den fazla şirket konkordatoya başvurdu
Sonraki Haber
3. Havalimanı baskını: 28 inşaat işçisine tutuklama talebi