Ana SayfaKitapSamir Amin’den ‘Küreselleşmiş Değer Yasası’

Samir Amin’den ‘Küreselleşmiş Değer Yasası’

HABER MERKEZİ – Geçtiğimiz ay aramızdan ayrılan, Mısırlı Marksist düşünür Samir Amin’in ‘Küreselleşmiş Değer Yasası – Kıyısı Olmayan Marx’ isimli kitabı Fikret Başkaya çevirisiyle Yordam Kitap’tan çıktı.

Ağustos ayında yaşamını yitiren Marksist sosyal bilimci Samir Amin’in ‘Küreselleşmiş Değer Yasası – Kıyısı Olmayan Marx’ isimli kitabı Yordam Kitap etiketiyle raflardaki yerini aldı.

Samir Amin, Fikret Başkaya’nın Türkçeleştirdiği bu eserinde, tarihçi, felsefeci, sosyolog ve siyaset bilimci kimliklerinin yanı sıra ağırlıkla yetkin bir Marksist iktisatçı olarak çıkıyor karşımıza.

Sosyal adalet arayışının bilimsel temellerini, Marksist iktisat üzerinden devşiren Amin, Karl Marx için “kıyısı olmayan” ifadesini kullanıyor ve onun çok yönlülüğüne dikkat çekiyor.

“Benim için Marksist olmak, Marx’ın başlattığı çalışmayı sürdürmek demektir; bu da, Marx’ta durmak değil, ondan hareket etmektir. …Benim buradaki temel katkım, değer yasasından küreselleşmiş değer yasasına geçiştir” diyen Amin, ‘Değer yasasının temel statüsü’nü, ‘Faiz, para ve devlet’i, ‘Toprak rantı’nı ve ‘Dünya ölçeğinde birikim ve emperyalist rant’ı derinlemesine inceliyor.

Görece kısa ama hayli zengin eserinde, iktisadın zorlu matematiksel formül ve denklemlerinin ortasında, akıcı bir anlatım geliştiriyor.

Kitabın yayına hazırlık sürecinde Samir Amin için Fikret Başkaya’nın sözleri ise şöyle:

“İnsan ve toplum yaşamının tüm veçhelerini bir bütün olarak anlamaya ve anlatmaya çalıştı hayatı boyunca… Geride kalan yaklaşık 70 yıllık dönemin birkaç parlak beyninden biriydi… Muazzam bir kavrayışa ve tahlil yeteneğine sahipti… Hayatını ezilen halkların, sömürülen sınıfların kurtuluşuna adamıştı… Yaşadığı sürece de onların gözü, kulağı ve yüreği oldu.”

Samir Amin hakkında

Bağımlılık Okulu’nun kurucularından, dünyaca ünlü Marksist sosyal bilimci Samir Amin, 12 Ağustos 2018 tarihinde, 86 yaşında Fransa’nın başkenti Paris’te hayatını kaybetti.

1931’de Mısır’da doğan Amin, özellikle ‘üçüncü dünya ülkeleri’nin kalkınması konusundaki teorik çalışmalarıyla tanınıyordu.

Yaşamı boyunca yaklaşık 30 kitaba imza atan Amin’in eserleri, aralarında Türkçe’nin de bulunduğu onlarca dile çevrildi.

Emperyalizm ve Eşitsiz GelişmeAvrupa MerkezcilikKapitalizmden Uygarlığa, Liberal Virüs Amin’in öne çıkan kitapları arasındaydı.


Gazete Karınca
Previous post
Cizre’de polis havaya ateş açtı, kendini vurdu
Next post
Hakkari'de gramajı artırılan ekmeğe yüzde 35 zam