Ana SayfaToplumsal CinsiyetSistematik şiddete karşı özsavunma uygulayan Öztürk için savcı ‘meşru müdafaa’ dedi

Sistematik şiddete karşı özsavunma uygulayan Öztürk için savcı ‘meşru müdafaa’ dedi

HABER MERKEZİ – Kendisini sistematik şiddete maruz bırakan ve öldürmeye çalışan eski eşi Kazım Aydemir’i özsavunmada bulunarak öldüren Namme Öztürk’ün yargılandığı davada savcı, Öztürk’ün eyleminin “meşru savunma ve zorunluluk hali” altında işlediğinin kabul edilmesini istedi.

Kendisine sistematik şiddet uygulayan ve son olarak silahla öldürme girişiminde bulunan eski eşi Kazım Aydemir’i özsavunma uygulayarak öldüren Namme Öztürk’ün tutuklu yargılandığı davanın 9’uncu duruşması Kartal’daki İstanbul Adliyesi 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Tutuklu yargılanan Öztürk’ün hazır bulunduğu duruşma, iddia makamının esas hakkındaki mütalaasını okumasıyla başladı.

Savcı, mütalaasında, Öztürk’ün eyleminin Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 25. maddesi kapsamında “meşru savunma ve zorunluluk hali” olarak kabul edilmesini istedi.

Öte yandan savcı, ağabeyi Vedat Öztürk’ü kolundan bıçakla yaraladığı için Namme Öztürk’ün “kasten yaralama” suçundan cezalandırılmasını talep etti.

Bir sonraki duruşma 12 Ekim’de

Kazım Aydemir’in avukatı savcılık mütalaasını kabul etmezken, Öztürk’ün avukatlarından Zeynep İnce Gürkan mütalaanın ‘meşru müdafaa’ kısmına katıldıklarını belirtti.

Avukat Gürkan, Vedat Öztürk’ün kolundan yaralanmasının basit bir yaralama olduğunu, kasten yapılmadığını ve bu yüzden beraat verilmesini talep etti.

Öztürk’ün avukatlarından Diren Cevahir Şen de mütalaa beyanına yönelik ayrıntılı savunma yapmak için ek süre talep etti.

Müvekkilinin 26 aydır tutuklu bulunduğunu hatırlatan Şen, Adli Tıp Kurumu raporları ve tanık beyanlarının ortada olduğunu, bu yüzden de müvekkilinin tahliye edilmesini istedi.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, avukat Şen’in ek süre talebini kabul etti.

Mahkeme heyeti, Öztürk’ün tutukluluk halinin devamına karar vererek bir sonraki duruşmayı 12 Ekim’e erteledi.

Ne olmuştu?

İstanbul Tuzla’da yaşayan Namme Öztürk evliliği boyunca kendisini sistematik şiddete maruz bırakan eşi Kazım Aydemir’den boşanmıştı.

Ancak şiddet bundan sonra da devam etmiş ve son olarak Aydemir, Öztürk’ü silahla öldürmeye teşebbüs etmiş kadın da buna karşılık kendisini korumak için eski eşini öldürmüştü.

Bunun üzerine tutuklanan Öztürk, mahkemede verdiği ifadesinde, boşanmadan önce şiddet gördüğünü, iki defa bunun için polise gittiğini, polislerin ‘bir de eşinle konuşalım’ dediğini, sonrasında ise şiddetin daha da arttığını aktarmıştı.

Öztürk ifadesinde, Aydemir tarafından sistematik şiddetin yanı sıra cinsel saldırıya da maruz kaldığını belirterek, “Eşim hamile olmama rağmen bana fiziksel şiddet uyguluyordu” demişti.

Previous post
İstanbul için kuvvetli yağış uyarısı
Next post
Tutuklu avukatların davasında duruşma yeri Silivri'ye taşındı