Ana SayfaDünyaSteinmeier’den ‘Erdoğan onuruna verilen yemek’te eleştirel konuşma

Steinmeier’den ‘Erdoğan onuruna verilen yemek’te eleştirel konuşma

HABER MERKEZİ – Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Cumhurbaşkanı Erdoğan onuruna verilen yemekte eleştirel bir konuşma yaptı. Steinmeier, Türkiye’de toplumsal çatışmaların insan hakları ve hukuk devleti temelinde çözümlenmesi gerektiğini söyledi ve demokratik normalliğe geri dönülmesi çağrısı yaptı.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Berlin’de resmi temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan onuruna dün gece Bellevue Sarayı’nda bir akşam yemeği verdi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre Steinmeier, Erdoğan için verilen yemekte eleştirel bir konuşma yaptı.

Türkiye’de sivil topluma uygulanan yoğun baskıya ve muhaliflerin tutuklanmasına dikkat çeken Steinmeier’in Erdoğan’a hitaben yaptığı konuşamadan öne çıkanlar özetle şöyle:

  • Sayın Cumhurbaşkanı umarım bunları gündem içerisinde görmezden gelemeyeceğimizi anlıyorsunuzdur.
  • Günümüzde Türkiye’den endişe verici derecede çok sayıda insan, sivil topluma yönelik artan baskıdan kaçarak bize sığınıyor.
  • Bu ülkenin cumhurbaşkanı olarak Türkiye’de siyasi nedenlerle tutuklu olan Almanya vatandaşlarından dolayı endişeliyim.

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, endişesinin Türkiye’de halen tutuklu olan gazeteciler, sendikacılar, avukatlar ve siyasetçiler için de geçerli olduğunu söyledi.

‘Demokratikleşme’ çağrısı

Türkiye’ye demokratik normalliğe geri dönme çağrısı da yapan Steinmeier, “Türkiye’nin darbe girişimi travmasından iki yıl sonra dengesini yeniden bulmasını arzu ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Steinmeier “Keskin toplumsal karşıtlıklar arasında insan hakları ve hukuk devleti temelinde bir uzlaşının başarılı olmasını arzu ediyoruz” dedi.

Ayrıca Erdoğan’ın ziyaretinin ‘tek başına normalliği sağlayamayacağını’ söyleyen Steinmeier, ancak ziyaretin “somut adımlarla yeni bir güvene evrilen” yeni bir yolun başlangıcı olabileceğini söyledi.


Merkel-Erdoğan görüşmesi: ‘Can Dündar krizi’ basın toplantısına da yansıdı

Can Dündar’dan kendisine ‘ajan’ diyen Erdoğan’a yanıt

Cumartesi Anneleri’nden ‘Neue Wache’ anıtını ziyaret eden Erdoğan’a tepki

Previous post
Can Dündar'dan kendisine 'ajan' diyen Erdoğan'a yanıt
Next post
Erdoğan'dan Steinmeier'in 'endişelerine yanıt': Gazetecileri istediler, gerekeni yaptık