Ana SayfaEkoloji“Sütte ve dondurmada da şarbon riski var”

“Sütte ve dondurmada da şarbon riski var”

HABER MERKEZİ – Üç ilde rastlanan ve ölümcül bir hastalık olan şarbon riskinin sütte ve dondurmada da olabileceği iddia edildi. Bu ürünlerin tüketimi konusunda kimi uyarılar var.

Koyun, inek, keçi, deve gibi otçul hayvanlarda görülen ve insana da bulaşabilen bir hastalık olan, Türkiye’de İstanbul, Ankara ve Sivas’ta rastlanan şarbon riskinin süt ve süt ürünleri ile dondurmada da olabileceği iddia edildi.

Habertürk yazarı Sevilay Yılman, uzman olduğu alan Şarbon Hastalığı olan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde görevli bir doktorun arkadaşına “Sütte de risk var” dediğini kaydetti:

“Bilmiyorum ne kadarı doğru ya da değil ama adının açıklanmasını istemeyen profesöre göre süt ve ürünlerinin tüketimi de çok mühim. Herkesin kendince önlem alması gerektiğini söyleyen uzman kişiye göre sadece et değil, şarbon tehlikesi taşıyan süt ve ürünleri de aynı riski taşıyormuş.

Çiğ sütle yapılma ihtimali yüksek olduğundan özellikle dondurmadan uzak durmak gerekiyormuş. Nereden alınırsa alınsın, hangi marka olursa olsun sütün mutlaka ama mutlaka kaynatılmasının riski azaltan bir yol olduğunu da eklemiş uyarılarına.

Etle ilgili de bir sürü şey aktarmış hoca ama onlar zaten günlerdir yazılıp çizildiği için burada tekrar etmeye gerek duymuyorum. Az bilinen mesele süt özellikle de dondurma olduğu için altını kalın kalın çizmek istedim. Aman dikkat.”

Üç ilde Şarbon

Şarbon koyun, inek, keçi, deve gibi otçul hayvanlarda görülen ve insana da bulaşabilen bir hastalıktır. Şarbon hastalığı ölümcül bir hastalıktır. Hastalığa Bacillus anthracis ismi verilen sporlu bir bakteri neden olur.

Hastalığa hasta hayvanın derisi, postu ya da yünü ile temas, şarbon basili bulaşmış etleri yemek ya da şarbon sporlarını solumak neden olur. Hayvancılıkla uğraşanlar, besiciler, çobanlar, veterinerler, kasaplar arasında şarbon hastalığı daha çok görülür.

Şarbon mikrobu bulaşmış etlerin yenmesi de hastalığa neden olur.

Türkiye’de İstanbul, Ankara ve Sivas’ta şarbon vakaları ortaya çıkmıştı.

Ankara’da 100’e yakın hayvanın şarbondan öldüğü bildirilmişti.

İstanbul’da hastaneye kaldırılan onlarca kişiden altısında şarbon tespit edilmiş, vakalar üzerine Silivri’de iki mahalle karantinaya alınmıştı.

Sivas’ın Gürün ilçesinde ise telef olan büyükbaş hayvanların etleriyle temas eden üç kişiye şarbon teşhisi konulmuş ve Karadoruk köyü karantinaya alınmıştı.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, “Şarbon hastalığı, önlemi alınmazsa yayılabilir, ölümlere neden olabilir” uyarısında bulunmuştu.


10 soruda şarbon salgını

CHP ve HDP’den ‘şarbon’ uyarısı: Ölümcül olabilir, virüse başka nerelerde rastlandı?


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Flormar direnişçilerinin çocukları için kampanya başlatıldı
Sonraki Haber
Çanakkale'de beş çocuğu sistematik cinsel istismara maruz bırakan erkek tutuklandı