Ana SayfaDünyaTarihi Hambach ormanındaki polis operasyonu sırasında bir gazeteci hayatını kaybetti

Tarihi Hambach ormanındaki polis operasyonu sırasında bir gazeteci hayatını kaybetti

HABER MERKEZİ – Almanya’da kıtanın en büyük maden işletmelerinden birinin Hambach ormanında genişletilmesine karşı çıkan yaşam savunucularına düzenlenen operasyon sırasında bir gazeteci düşerek hayatını kaybetti. Gazeteci için yapılan anmada, “Mumlarınızı yakın, şarkınızı söyleyin! Burada kimsenin pes etmediğini ona gösterin!” denildi.

Almanya’da açık linyit madenciliği işletmesinin genişletilmesini durdurmak amacıyla 2012 yılından itibaren Hambach ormanını işgal eden yaşam savunucularına düzenlenen polis operasyonu sırasında Steffen M. isimli bir gazeteci hayatını kaybetti.

DW Türkçe’nin haberine göre gazetecinin, eylemcilerin ağaçlara kurdukları evlerin tahliyesi için başlanan operasyon sırasında düşerek hayatını kaybettiği bildirildi.

Yaşam savunucuları, ”Hambacher Forst” adlı Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Bize ormanda uzun süredir gazeteci olarak eşlik eden arkadaşımız 20 metre yükseklikteki bir asma köprüden düştü. Bu sırada polis ve (enerji şirketi) RWE ağaç ev köyünü boşaltmaya çalışıyordu. O sırada özel tim, asma köprünün yakınlarında bir aktivisti gözaltına alıyordu. Düşen kişi, muhtemelen oraya gitmeye çalışıyordu” sözlerini kaydetti.

Polis yetkilileri tarafından yapılan açıklamada ise kaza sırasında eylemcilere yönelik bir müdahalenin olmadığı iddia edildi.

Kuzey Ren-Vestfalya İçişleri Bakanı Herbert Reul da olay üzerine operasyonun durdurulduğunu duyurdu.

Gazeteci ormanda anıldı

Gazetecinin hayatını kaybetmesinin ardından tarihi Hambach Ormanı’nda anma düzenlendi.

Anmada, “Mumlarınızı yakın, şarkınızı söyleyin! Burada kimsenin pes etmediğini ona gösterin!” ifadelerinin yer aldığı bir yazıya yer verildi.

Anmaya, ormandaki yaşam savunucuları katıldı.

14 yıldır süren mücadele

RWE’nin madencilik çalışmalarına başladığı 1978 yılından itibaren bölgedeki ormanın yüzde 90’a yakını yok edildi.

Yaşam savunucuları ise bu alanın, nesli tükenme tehdidi altındaki 140 canlı türüne ev sahipliği yaptığını belirterek, ormanın koruma alanı ilan edilmesini talep etti.

Aktivistler, 2004 yılından beri süren mücadele boyunca madene karşı çıktı, madenin genişletilmesini engellemek için ormanda ağaç evler kurdu.

Hatta, binlerce aktivist, geçtiğimiz sene ülkenin Bonn kentinde Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen iklim görüşmelerini protesto etmek ve Hambach ormanını gündeme getirmek için gösteri düzenledi.

Ancak gösteriye polis müdahale etti.

Son olarak ise Friends of the Earth Germany (BUND) adlı çevre grubunun linyit madeninin genişletilmesine karşı dava açmasına rağmen, Köln İdare Mahkemesi, madenin genişletilmesinin çevre yönetmeliğini ihlal etmediğini savundu. Böylelikle dava kaybedilmiş oldu.




Önceki Haber
10 gündür gözaltındaydı: Avusturyalı gazeteci Max Zirngast tutuklandı
Sonraki Haber
'Tutuklu Alevilerin ibadet etmeleri engelleniyor'