Ana SayfaDünyaTarihi ormanı madenciliğe karşı koruyorlardı: Almanya’da en az 14 yaşam savunucusu gözaltına alındı

Tarihi ormanı madenciliğe karşı koruyorlardı: Almanya’da en az 14 yaşam savunucusu gözaltına alındı

HABER MERKEZİ – Almanya’da kıtanın en büyük maden işletmelerinden birinin Hambach ormanında genişletilmesine karşı çıkan en az 14 yaşam savunucusu, madenin inşaatı için polislerce yapılan zorunlu tahliye sırasında gözaltına alındı.

Almanya’da açık linyit madenciliği işletmesinin genişletilmesini durdurmak amacıyla 2012 yılından itibaren Hambach ormanını işgal eden yaşam savunucuları gözaltına alındı.

DW Türkçe’nin haberine göre en az 14 yaşam savunucusunun, polisin Cumartesi gününden bu yana süren operasyonu sonucu gözaltına alındığı belirtildi.

Öte yandan Pazar günü ormanın korunmasını isteyen ve kömür santrallerinin kapatılmasını talep eden binlerce kişinin katıldığı protesto eylemleri sırasında 200 kadar eylemcinin ormana girmeye çalışması üzerinde polisle protestocular arasında çatışma çıktı.

Avrupa’nın en büyük açık maden işletmelerinden biri olan ve 85 kilometrekarelik alanda faaliyet gösteren maden işletmesi, Alman Rheinisch-Westfälisches Elektrizitätswerk (RWE) şirketi tarafından yönetiliyordu ve şirketin yıllık gelirinin 60 milyar doların üstünde olduğu biliniyordu.

14 yıldır süren mücadele

RWE’nin madencilik çalışmalarına başladığı 1978 yılından itibaren bölgedeki ormanın yüzde 90’a yakını yok edildi.

Yaşam savunucuları ise bu alanın, nesli tükenme tehdidi altındaki 140 canlı türüne ev sahipliği yaptığını belirterek, ormanın koruma alanı ilan edilmesini talep etti.

Aktivistler, 2004 yılından beri süren mücadele boyunca madene karşı çıktı, madenin genişletilmesini engellemek için ormanda ağaç evler kurdu.

Hatta, binlerce aktivist, geçtiğimiz sene ülkenin Bonn kentinde Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen iklim görüşmelerini protesto etmek ve Hambach ormanını gündeme getirmek için gösteri düzenledi.

Ancak gösteriye polis müdahale etti.

Son olarak ise Friends of the Earth Germany (BUND) adlı çevre grubunun linyit madeninin genişletilmesine karşı dava açmasına rağmen, Köln İdare Mahkemesi, madenin genişletilmesinin çevre yönetmeliğini ihlal etmediğini savundu. Böylelikle dava kaybedilmiş oldu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
"Türkiye'de tropik gece sayısı çoğalıyor, doğal afetler artacak"
Sonraki Haber
TÜİK: İşsizlik yeniden çift hanelerde