Ana SayfaDünyaTürkiye, 3 yıllık aradan sonra ABD’den süt ürünleri ithalatı yapacak

Türkiye, 3 yıllık aradan sonra ABD’den süt ürünleri ithalatı yapacak

HABER MERKEZİ – Türkiye, 3 yıl aradan sonra ABD’den süt ürünleri ithal edecek. ABD Tarım Bakanlığı’nın raporuna göre, 3 yıldan beri sertifika sorunu nedeniyle ABD’den yapılamayan süt ürünleri ithalatı bu sorunun çözülmesi ile yeniden başlayacak.

Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerinde en gergin dönemlerden birisi yaşanırken ve karşılıklı yaptırımların uygulandığı bir dönemde süt ürünleri ithalatının önünün açıldığı öğrenildi.

Dünya gazetesinden Ali Ekber Yıldırım’ın haberine göre ABD Tarım Bakanlığı’nın (USDA) konuya ilişkin raporunda, ABD’nin Türkiye süt ürünleri piyasasını yeniden açmak için yıllarca süren müzakereler yürüttüğü belirtilerek, 31 Temmuz 2018 tarihi itibariyle sorunun çözüldüğü ve Türkiye’ye ihracatın başlayacağı ifade ediliyor.

Rapora göre 3 yıldan bu yana süt ürünlerinde Türkiye ile ABD arasında sağlık sertifikası sorunu nedeniyle ihracatın yapılamadığı ve yeni bir sertifika ile sorunun aşıldığı vurgulanıyor.

“Süt Ürünleri İçin Türkiye Pazarı Açıldı” başlıklı raporda, özetle şu bilgilere yer veriliyor: “Yeni bir sertifika üzerinde anlaşmaya varıldı. 31 Temmuz 2018 itibariyle piyasa artık süt ürünlerine açıldı. ABD’den inekler, koyunlar, keçiler ve mandadan insan tüketimine yönelik ürünler Türkiye’ye ihraç edilecek.”

Türkiye’nin her yıl yaklaşık 213 milyon dolar değerinde süt ürünleri ithal ettiği belirtilen raporda, ithal edilen ürünler arasında peynir, tereyağı, bebek maması ve laktoz gibi özel ürünlerin olduğu ifade ediliyor.

Previous post
Marmaris'te bir erkek cinsel saldırı girişiminde bulunduğu kadını darp etti
Next post
Kızıltepe JİTEM Davası: Talepler reddedildi, duruşma ertelendi