Ana SayfaDünya“Türkiye, İdlib’deki muhaliflere GRAD füzeleri de dahil silah sevkiyatını artırdı”

“Türkiye, İdlib’deki muhaliflere GRAD füzeleri de dahil silah sevkiyatını artırdı”

HABER MERKEZİ – TSK destekli ÖSO’nun üst düzey komutanları, Suriye ordusunun operasyon ihtimaline karşı Türkiye’nin İdlib’deki silahlı muhalif gruplara silah ve cephane sevkiyatını artırdığını söyledi.

Rusya destekli Suriye ordusunun Suriye’nin İdlib vilayetine yönelik olası askeri operasyonu Türkiye ve dünya gündemindeki yerini korurken, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) desteklediği Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) komutanlarından çarpıcı açıklamalar geldi.

Suriye’nin İdlib vilayetindeki ÖSO’nun üst düzey komutanları, kente operasyon yapılaması ihtimaline karşı Türkiye’nin silahlı muhalif gruplara silah ve cephane tedarikini artırdığını söyledi.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre Reuters’a konuşan ve kamuya açıklamada bulunma yetkisi olmadığı için kimliği gizli tutulan komutanlardan birinin, birkaç gün önce de Türkiye’den üst düzey yetkililerle görüştüğü belirtildi.

Yetkililerle görüşen ÖSO komutanı, “Uzun sürecek bir muharebe için Türk ordusunun tam destek vereceği taahhüdünde bulundular” dedi.

‘Tahran’daki üçlü zirveden sonra sevkiyat arttı’

ÖSO komutanları, Tahran’da İran, Rusya ve Türkiye’nin katılımıyla düzenlenen üçlü zirveden sonra Türkiye’nin İdlib’de ve çevresindeki muhaliflere gönderdiği askeri yardımı da arttırdığını ifade etti.

Reuters’ın haberinde, Suriye’ye geçtiğimiz günlerde gönderilen silahlar arasında GRAD füzelerinin de bulunduğu belirtildi.

Komutan, “Bu silah ikmali, yıpratma harbinde, muharebenin sürmesini, tedarikimizin tükenmemesini sağlayacak” diye konuştu.

Diğer bir komutan da “Yeni cephanelik nakliyatı yapılıyor, cephanelikten daha fazlasına ihtiyaçları yok. Türkler, savaşın sürmesi durumunda yeterli mühimmata sahip olduklarından emin olmak istiyor” dedi.

Ankara’dan ise şu ana dek konuyla ilgili bir açıklama gelmedi.

İdlib’de ne oluyor?

İdlib, Suriye’de silahlı muhalif güçlerin elinde kalan son büyük vilayet.

İdlib’de çok sayıda farklı örgüt bulunmakta. Ancak El Kaide üyelerinin kurduğu Heyet Tahrir Şam, Rusya destekli Suriye ordusunun operasyona hazırlandığı Türkiye sınırındaki İdlib’in yüzde 60’ını kontrol ediyor.

Türkiye, Rusya ve İran, Astana süreci kapsamında Suriye’de çatışmasızlık bölgeleri mutabakatı imzalamıştı. Bu kapsamda Türkiye’nin İdlib’de kurduğu 12 gözlem noktası bulunuyor.

İdlib, bir haftadır aralıklarla Rusya ve Suriye’ye ait savaş uçakları tarafından bombalanıyor.

Türkiye operasyona karşı çıkarken, Rusya, İran ve Suriye ise bunun ülkenin “terör örgütleriyle” mücadelesinde kritik önem taşıdığını söylüyor.