Ana SayfaEkonomi‘Türkiye krizin başlangıcında’: Dış ticaret açığında sert düşüş

‘Türkiye krizin başlangıcında’: Dış ticaret açığında sert düşüş

HABER MERKEZİ – Ağustos ayında dış ticaret açığı yüzde 59 azalarak 2 milyar 422 milyon dolara geriledi. Verileri değerlendiren iktisatçı Ümit Akçay, sert daralmaya dikkat çekerek, “Türkiye tarihinin en büyük krizlerinden birinin başlangıcındayız” uyarısında bulundu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan Ağustos ayına ilişkin geçici dış ticaret verileri açıklandı.

Verilere göre ihracat 2018 yılı Ağustos ayında, 2017 yılının aynı ayına göre yüzde 6,5 azalarak 12 milyar 383 milyon dolar, ithalat yüzde 22,7 azalarak 14 milyar 805 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Böylece Ağustos ayında dış ticaret açığı yüzde 59 azalarak 2 milyar 422 milyon dolara geriledi.

İhracatın ithalatı karşılama oranı da 2017 Ağustos ayında yüzde 69,1 iken, 2018 Ağustos ayında yüzde 83,6’ya yükseldi.

AB’ye ihracat yüzde 6,4 azaldı

Ağustos’ta en fazla ihracat yapılan ülke Almanya oldu.

Almanya’ya yapılan ihracat 2018 Ağustos ayında 1 milyar 118 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla 900 milyon dolar ile Britanya, 648 milyon dolar ile Irak ve 637 milyon dolar ile ABD takip etti.

AB’ye ihracat ise yüzde 6,4 azaldı.

İthalatta ilk sırayı Rusya aldı

Ağustos’ta en fazla ithalat yapılan ülke Rusya oldu.

Rusya’dan yapılan ithalat, 2018 yılı Ağustos ayında 1 milyar 551 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla 1 milyar 447 milyon dolar ile Çin, 1 milyar 277 milyon dolar ile Almanya ve 920 milyon dolar ile ABD izledi.

“Türkiye tarihinin en büyük krizlerinden birinin başlangıcındayız”

Verileri Twitter üzerinden değerlendiren iktisatçı Ümit Akçay, “Türkiye tarihinin en büyük krizlerinden birinin başlangıcındayız” değerlendirmesinde bulundu.

Akçay, “Uzun süredir işaret ettiğimiz ‘sert daralma’ senaryosu gerçekleşiyor. İthalata bağımlı olarak üretim ve ihracat yapan bir ekonomide ithalatın sert bir şekilde durması, tüm ekonominin durması anlamına gelir. Türkiye tarihinin en büyük krizlerinden birinin başlangıcındayız” dedi.




Önceki Haber
“Hükümetin hedefi seçimlere kadar ekonomiyi yüzdürmek, 2019’da bizi daha ağır bir tablo bekliyor”
Sonraki Haber
'Türkiye ekonomik krizin göbeğinde, açlık sorunuyla karşı karşıya kalınabilir'