Ana SayfaEkoloji“Türkiye’de tropik gece sayısı çoğalıyor, doğal afetler artacak”

“Türkiye’de tropik gece sayısı çoğalıyor, doğal afetler artacak”

HABER MERKEZİ – Küresel ısınmanın Türkiye’deki etkilerine değinen Prof. Dr. Orhan Şen, son yıllarda yaşanan aşırı yağışlar ve fırtınalarla ilgili olarak “Doğal afetler artarak devam edecek” dedi. Türkiye’de gece sıcaklıklarının 20 dereceyi aştığı tropik gece sayısının arttığına işaret eden Şen, “3 aylık bahar mevsiminin süresi yaklaşık 1 aya indi” dedi. Ona göre bu olan bitenin nedeni ise şehirlerin betonlaştırılması.

Uzmanlara göre Türkiye’de son yıllarda yaşanan aşırı yağışlar ve fırtınalar devam edecek, doğal afetler artacak.

Hürriyet’ten İpek Özbey’e konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, “Küresel ısınmanın bizim ülkemizde son zamanlarda gösterdiği diğer etki de şimşek ve yıldırımlar” diyor.

Türkiye’de topik gece-gün sayısının hızla artmaya başladığına dikkat çeken Prof. Şen, tropik gecenin ne anlama geldiğini ise şöyle izah ediyor:

“Gece sıcaklıklarının 20 derecenin üzerinde olmasıdır. Dolayısıyla gece konforlu yaşam azaldı. Atmosferde şimşek ve yıldırım yapan Kümülonimbus bulutları da çoğaldı. Akdeniz iklim bölgesinin etkisinde bulunan ülkemiz yarı kurak bir iklim tipine girmeye başladı. Tropik gecelerin ve gök gürültülü yağışların artmasıyla kış ve yaz mevsimlerine geçiş olan 3 aylık bahar mevsiminin süresi yaklaşık 1 aya indi.”

Şen, “Afetler çağına mı girdik, bundan sonra böyle mi olacak?” sorusunu da şöyle yanıtlıyor:

“Bu yağışların şehirlerde afete dönüşmesi betonlaşmayla yakından ilgili. Aynı yağış kırsal alana yağsa doğal afet meydana gelmez. Şehirleşmeyi yaparken, küresel ısınmayı gözönüne almak gerekirdi. Bunu düşünmedik, yeşil alanı yok ettik. Yağan yağmurun toprakla buluşmasını önledik. Bu durumda şehir selleri, afete dönüştü.

“Şehirlerin alt yapıları artık bu yağmurları kaldırmıyor, bunları yenilememiz gerek. Zira doğal afetler artarak devam edecek. Çünkü dünya devletleri sera gazlarını azaltmak konusunda direnç gösteriyor.”

Previous post
Mangkhut tayfunu: Güneydoğu Asya'da en az 66 kişi hayatını kaybetti
Next post
Tarihi ormanı madenciliğe karşı koruyorlardı: Almanya’da en az 14 yaşam savunucusu gözaltına alındı