Ana SayfaGüncelTürkiye’den İdlib’e asker takviyesi

Türkiye’den İdlib’e asker takviyesi

HABER MERKEZİ – Soçi’deki mutabakat sonrası Türkiye, İdlib’e asker takviyesi yaptı. Askeri konvoya ise ‘Silah bırakmayız’ diyen grup eşlik etti.

Türkiye İdlib’e yönelik askeri takviye yaparken 35 araçlık konvoya Türkiye ile Rusya arasında imzalanan anlaşmaya şartlı destek veren silahlı muhaliflerden ‘Ulusal Kurtuluş Cephesi’nin eşlik ettiği bildirildi.

Diken’in AFP’den aktardığına göre söz konusu askeri araçlar Türkiye sınırından başlayan gece yolculuğuyla ana yolları kullanarak Sarakeb kasabası yakınına ulaştı.

Britanya merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de askeri konvoyun İdlib’deki gözlem noktalarına yerleştiğini doğruladı.

Anlaşmaya şartlı destek vermişlerdi

Türkiye’nin desteklediği silahlı muhalifleri temsil eden ve çoğunluğunu Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensuplarının oluşturduğu Ulusal Kurtuluş Cephesi, Moskova ile Ankara arasında imzalanan anlaşmaya dair ‘tam işbirliği’ göstereceğini belirtse de silah bırakmayacağını ve elinde tuttuğu yerleri teslim etmeyeceğini bildirmişti.

Cephe ihtiyatlı destek sunarak, “Türk müttefikimiz ile sivillerin korunması yönündeki çabalarının başarılı olması için tam işbirliğimizi ilan ediyoruz. Rusya, rejim ve İran’ın ihaneti ihtiyatlı ve uyanığız. Elimiz tetikte kalacak ve silahlarımızı, toprağımızı veya devrimimizi bırakmayacağız” demişti.

Anlaşmada ne var?

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 17 Eylül’de, Rusya’nın Soçi kentinde, “İdlib; Gerginliğin Azaltılması Bölgesindeki Durumun İstikrarlaştırılmasına İlişkin Mutabakatı” imzalamıştı.

Anlaşmaya göre İdlib vilayetinde rejim güçlerine karşı savaşan gruplarla Suriye ordu birlikleri arasında Türk ve Rus ordularının kontrolü altında ağır silahlardan arındırılmış 15-20 kilometre derinliğinde bir tampon bölge oluşturulması planlanıyor.

Rusya, İdlib’e yönelik operasyonu bekletme karşılığında Türkiye’den bölgedeki cihatçı örgütlerle ılımlı muhalifleri 15 Ekim’e kadar ayırmasını bekliyor.

İdlib

İdlib, Suriye’de silahlı muhalif güçlerin elinde kalan son büyük vilayet.

İdlib’de çok sayıda farklı örgüt bulunmakta. Ancak El Kaide üyelerinin kurduğu Heyet Tahrir Şam, Rusya destekli Suriye ordusunun operasyona hazırlandığı Türkiye sınırındaki İdlib’in yüzde 60’ını kontrol ediyor.

Türkiye, Rusya ve İran, Astana süreci kapsamında Suriye’de çatışmasızlık bölgeleri mutabakatı imzalamıştı. Bu kapsamda Türkiye’nin İdlib’de kurduğu 12 gözlem noktası bulunuyor.


“Türkiye, Soçi’deki anlaşma sonrası İdlib’de El Nusra ile karşı karşıya gelebilir”