Ana SayfaMedya“Türksat’ta yeniden yayın yapabilmenin tek yolu var, o da iktidarın değişmesi”

“Türksat’ta yeniden yayın yapabilmenin tek yolu var, o da iktidarın değişmesi”

HABER MERKEZİ – KHK ile kapatılan Hayatın Sesi Televizyonu’nun sahiplerine verilen hapis cezası kararına dair webiz‘de değerlendirmelerde bulunan televizyonun Genel Yayın Yönetmeni İskender Bayhan, ‘yayın kuruluşu sahipleri haberler nedeniyle yargılanamaz’ hükmüne rağmen cezanın verildiğini belirtti, kararın Türkiye açısından ‘bir ilk’ olduğunu söyledi. Üst mahkemenin kararı onaylaması halinde yöneticilerin hapis yatacağına dikkat çeken Bayhan’a göre ‘baskıya rağmen haber akışının önüne geçilemez, ancak Türksat üzerinden yeniden yayın yapabilmenin tek yolu var; o da iktidarın değişmesi.’

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Hayatın Sesi Televizyonu’nun sahipleri Mustafa Kara ve İsmail Gökhan Bayram ile aynı zamanda televizyonun Genel ve Sorumlu Müdürü olan Gökhan Çetin’e toplam 11 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Verilen hapis cezası kararını webiz’de Serpil Savumlu’ya değerlendiren Hayatın Sesi Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni İskender Bayhan, kararın hukuka aykırı olduğunu vurguladı.

Bayhan, iddianamede suçlamaların 4 haber üzerinden temellendiğine dikkat çekerek, yasaya göre yayın kuruluşu sahiplerinin yayın içeriği ve haberler nedeniyle yargılanamadığını kaydetti.

Yayıncı kuruluşun sahiplerinin yargılanması açısından Türkiye basın tarihinde bir ilkin yaşandığını kaydeden Bayhan’ı açıklaması şöyle:

“Avukatlarımız sıkça dillendirdi. Yasada çok açık bir hüküm var. Bir yayın kuruluşunun sahipleri veya ortakları o yayın kuruluşunun yayınlarından ötürü yargılanamazlar diye açık bir hüküm var. Buna rağmen onlar, bu dört haberi yapan yayıncı kuruluşun sahipleri olduğu gerekçesiyle yargılandılar ve bu dört haberden dolayı, epeyce aralıklarla yayınlanmasına rağmen zincirleme terör propogandası olarak suçlandılar.”

İddianameye konu olan haberlere de değinen Bayhan, suçlamalardaki tüm katliamlara karşı yayıncılık yaptıklarını söyledi, “Ama katliamların propagandasını yapmakla suçlanıyoruz. Saçma sapan bir durum” diye ekledi.

Hukuki süreç

Verilen hapis cezası kararını ‘zincirleme susturma operasyonu’ olarak değerlendiren Bayhan, haklarında hapis cezası verilen yöneticilerin hukuki sürecine ilişkin bilgiler de verdi.

Bayhan, önümüzdeki hafta bölge istinaf mahkemesine itirazda bulunacaklarını, bu sürecin 7-12 aya sonuçlanmasının beklendiğini kaydetti. Bayhan, üst mahkemenin kararı onaylaması halinde kanal yöneticilerinin hapis yatmak zorunda kalacağını söyledi:

“Bölge istinaf mahkemesinin kararının kesinleşmesinin ardından AYM ve AİHM süreci var, ama istinaf mahkemesi bu kararı onaylarsa bu arkadaşlarımız hapis yatmak zorundalar. Cezanın ertelenmesi veya yeniden yargılanma gibi bir şans gözükmüyor.”

“Yeniden yayının tek yolu var”

Hayatın Sesi Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Bayhan, son olarak bugünkü siyasi ikliminde Türkiye’deki basının durumunu değerlendirdi.

Haber akışının önüne geçilemeyeceğini kaydeden Bayhan’a göre Türksat üzerinden yeniden yayın yapabilmenin tek yolu var; o da iktidarın değişmesi: “Daha frekans kiralayıp, lisans alma sürecinde bile cebren, niyetiniz bozuk deyip sizi cezalandırabilir ve hapis cezası bile alabilirsiniz.”


webiz’deki programın tamamını aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz:


webiz Twitter

webiz Facebook

Previous post
Lanthimos’un son filmi 'The Favourite' da Filmekimi'nde
Next post
Siyasetçi İbrahim Ayhan yaşamını yitirdi