Ana SayfaGüncel‘Tutuklu Alevilerin ibadet etmeleri engelleniyor’

‘Tutuklu Alevilerin ibadet etmeleri engelleniyor’

HABER MERKEZİ – HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu, yaklaşık 1 yıldır Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan TV10 çalışanlarına Matem Orucu boyunca cezaevi yönetimi tarafından uygun ortamın sağlanmaması nedeniyle Adalet Bakanlığı’na soru önergesi verdi. Kenanoğlu, “Tutuklu Alevilerin ibadet etmeleri ve bu anlamda gerekli gördükleri taleplerin karşılanmıyor olmasının gerekçesi nedir?” diye sordu.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan TV10 çalışanı Kemal Demir 25 Kasım 2017 tarihinde gözaltına alınıp tutuklu yargılanmak üzere Silivri Cezaevi’ne gönderilmiş, akabinde de kanal yöneticileri Veli Haydar Güleç ile Veli Büyükşahin de 10 Ocak 2018 tarihinde yapılan operasyonla gözaltına alınıp yine tutuklu yargılanmak üzere aynı cezaevine konulmuştu.

Ancak yaklaşık 1 yıldır tutuklu bulunan TV10 çalışanları hakkında iddianame hala oluşturulmadı.

Ayrıca Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu’nun cezaevinde TV10 çalışanlarıyla görüşebilmek amacıyla Adalet Bakanlığı’na yapmış olduğu başvuru cevapsız kaldı ve engellendi.

‘Cezaevi yönetimi Matem Orucu süresince uygun ortamı sağlamadı’

Konuyu Meclis gündemine taşıyan Kenanoğlu, 11 Eylül itibariyle başlayan Matem Orucu’nu tutan tutukluların, cezaevi yönetiminin bu durumu göz ardı ettiğini ve oruç için sağlanması gereken uygun ortamın cezaevi yönetimi tarafından sağlanmadığını ifade ettiklerini aktardı.

Kenanoğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, ayrıca şu ihlallere dikkat çekti:

  • Yemeklerin oruç açım saati gözetilerek verilmemesi ve yine Matem süresince tüketilmesinin yasak olduğu bildirilmesine rağmen yemeklerin içinde et olması bu anlamda gösterilen tavır açısından örnek teşkil etmektedir.
  • Uzunca bir süre oruçlu vaziyette kalan TV10 emekçileri, oruç açımı için gerek gördükleri ihtiyaçların cezaevi yönetimi tarafından karşılanmadığını ve ekmek-peynir ile oruç açmak zorunda kaldıklarını iletmişlerdir.

‘Tutuklu Alevilerin ibadet etmelerinin engellenmesinin gerekçesi nedir?’

HDP’li Ali Kenanoğlu’nun bu kapsamda yanıt istediği sorular ise şöyle:

  1. TV10 emekçilerinin maruz kaldığı hukuksuz yargılama bakanlığınız tarafından nasıl açıklanmaktadır?
  2. Cezaevi yönetiminin Matem Orucu tutan tutsakların ibadetlerini göz ardı eden hatta gerçekleştirdikleri ibadeti engellemeye yönelik takınmış oldukları kasıtlı tavra istinaden –tutsakların Matem Orucu tuttukları kendilerine iletilmesine rağmen aynı tavrın devam etmesinden mütevellit – bir girişiminiz, incelemeniz olacak mıdır?
  3. Yakın zamanda Armutlu Cemevi’nde ve Erzincan’da şahit olduğumuz Alevilere ve Aleviliğe yönelik saldırılar, baskılar ve engellemelerin benzeri/devamı niteliğindeki uygulamalara cezaevlerinde de maruz kalındığı yönünde Alevi kamuoyunda oluşan kaygıları giderebilecek bir açıklamanız var mıdır?
  4. Tutuklu ve hükümlü Alevilerin inançları uyarınca ibadet etmeleri ve bu anlamda gerekli gördükleri taleplerin karşılanmıyor olmasının gerekçesi nedir?
  5. 16 yıllık iktidarınız boyunca, her fırsatta, inanç noktasında hassasiyet taşıdığınızı ifade etmenize rağmen, konu Aleviler olunca bu hassasiyet neden göz ardı edilip, tali bir hal almaktadır? Taşıdığınız hassasiyet yalnızca belli başlı gruplar ile mi sınırlıdır?
  6. 24 Haziran 2018 seçimleri öncesinde açıkladığınız seçim beyannamenizde, Alevilere yönelik vermiş olduğunuz taahhütler, seçim beyannameniz içerisinde yazılı olarak yer alan fakat uygulamada doğruluğu olmayan vaatler midir?

Gazete Karınca

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Tarihi Hambach ormanındaki polis operasyonu sırasında bir gazeteci hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Bursa'da 8 işçi gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı