Ana SayfaGüncelYasak sürüyor: Cumartesi Anneleri’ne yine polis engeli

Yasak sürüyor: Cumartesi Anneleri’ne yine polis engeli

HABER MERKEZİ – Galatasaray Meydanı’nda her hafta zorla kaybedilen yakınlarının akıbetini öğrenmek için bir araya gelen Cumartesi Anneleri’nin eylemi bir kez daha engellendi.

Her hafta kayıpların akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen Cumartesi Anneleri’nin düzenleyeceği 702’nci hafta eylemi öncesi İstiklal Caddesi yine polis ablukası altına alındı.

Galatasaray Meydanı’na çıkan bazı yollar kapatılırken, TOMA’lar da caddeye konuşlandırıldı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “İstiklal Caddesine çıkan Zambak Sokak-Meşelik Sokak keşişimi, Atıf Yılmaz Caddesi-Sadri Alışık Sokak kesişimi, Balo Sokak-Turnacıbaşı Caddesi kesişimi, Yeniçarşı Caddesi-Meşrutiyet Caddesi kesişimi ile Kumbaracı Yokuşu -Asmalı Mescit Caddesi trafiğe kapatılacak. Buralardan İstiklal Caddesine akım verilmeyecek” denildi.

Yürüyüş engellendi

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde bir araya gelen Cumartesi Anneleri, kayıp yakınları ve hak savunucularının yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Ahmet Şık, Garo Paylan, Züleyha Gülüm, Ali Kenanoğlu ve İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, buradan Galatasaray Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.

MA’nın haberine göre kitlenin önünü İstiklal Caddesi’ne çıkan Büyük Parmak Kapı Sokağı’nda kesen polis, kayıp yakınlarının meydana gitmelerine izin vermedi.

Polisten Cumartesi Annesi’ne: Şov yapma

Bu sırada Cumartesi Annesi Hanife Yıldız, “Ben oğlumun akıbetini öğrenmek istiyorum. Beni engelleyemezsiniz” sözleriyle polise tepki gösterdi.

İleri Haber’de yer alan habere göre yaşanan arbedede fenalık geçirip yere yığılan Yıldız’a polis, “Şov yapma, kalk ayağa” diye bağırdı.

Ne olmuştu?

Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü hafta eylemi geçtiğimiz hafta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun emriyle yasaklanmıştı.

Buna rağmen oturma eylemi yapmak isteyen hak savunucularına polis saldırmış, aralarında kayıp yakınlarının da olduğu 47 kişi gözaltına alınmıştı.

Yaşananların ardından açıklamalarda bulunan Bakan Soylu, “700. gösterilerini yapmak istediler, izin vermedik çünkü bu istismarın ve kandırmacanın son bulmasını istedik” diyerek, Galatasaray Meydanı’ndaki bu yasağın kalıcılaştırılacağı sinyalini vermişti.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de partisinin MYK toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, Cumartesi Anneleri eylemine yönelik yasağın kalıcılaştırılacağı mesajı vererek “Bundan sonra İstiklal Caddesi gibi yerlerde bu eylemlere izin verilmeyecektir. Bu AK Parti bile olsa müsaade edilmeyecek” demişti.

Bunun üzerine basın toplantısı düzenleyen Cumartesi Anneleri ve kayıp yakınları ise her hafta olduğu gibi 701’inci haftada da Galatasaray Meydanı’nda olacaklarını ifade etmişti. Ancak Cumartesi Anneleri’nin polis ablukasına alınan Galatasaray Meydanı’na gitmelerine izin verilmemişti.




Önceki Haber
Meteoroloji: Marmara'nın doğusu ve İstanbul'da sağanak bekleniyor
Sonraki Haber
Ramin Hossein Panahi idam edildi