Ana SayfaGüncelYeniden görülen ‘KCK Van Ana Davası’nda 13 kişiye toplam 104 yıl hapis cezası

Yeniden görülen ‘KCK Van Ana Davası’nda 13 kişiye toplam 104 yıl hapis cezası

HABER MERKEZİ – Yargıtay’ın bozma kararı üzerine Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülen “KCK Van Ana Davası”nda yargılananlara ceza yağdı. Dava sanıklarından Van Büyükşehir Belediye eski Eş Başkanı Bekir Kaya’ya 8 yıl 9 ay, diğer isimlere ise 7 yıl 6 ay ile 8 yıl 9 ay arasında değişen hapis cezaları verildi. Tutuksuz tüm sanıklar hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

Van’da 2012 yılında “KCK Van Ana Davası” adı altında başlatılan operasyonda tutuklanan ve daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest kalan, aralarında görevden alınan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya’nın da bulunduğu 13 siyasetçi hakkında verilen hapis cezaları Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından bozulmuştu.

Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ‘Silahlı örgüte üye olmak’ iddiasıyla 13 kişiye verilen 150 yıl hapis cezasını temyiz eden Yargıtay, sanıkların savunma hakkının ihlal edildiğini belirtirken, dosyanın tamamını oluşturan eylem ve etkinliklerinin birçoğunun siyasi parti faaliyeti olduğunu vurgulamış, dosyayı yerel mahkemeye geri göndermişti.

Bozma kararı sonrası davanın karar duruşması bugün yeniden görüldü.

Karar duruşmasına Van Büyükşehir Belediyesi eski Eş Başkanı Bekir Kaya tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi ile (SEGBİS) katılırken, diğer sanıkların ise avukatları salonda hazır bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan ile HDP İl Eşbaşkanı Ümit Dede’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin takip ettiği duruşma öncesi, adliye içerisindeki ve çevresindeki polis yoğunluğu dikkat çekti.

Kaya: Savunma hakkımız elimizden alındı

Duruşmanın başlaması ile mahkeme heyetinden söz isteyen Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bekir Kaya, sanıkları arasında bulunduğu Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava dosyası ile yargılandığı bu davanın birleştirilmesini talep etti. Ancak bu talep, mahkeme heyeti tarafından reddedildi.

Bunun üzerine tekrar söz alan Kaya, iddia makamının haklarında hazırladığı 16 sayfalık mütalaanın kendisine tebliği edilmediğini belirterek, “Hakkımdaki mütalaayı görmeden nasıl bir savunma yapacağım ya da neden savunma yapayım? Savunma hakkımın dahi elimden alındığı bir yerde savunma yapmanın bir anlamı kalmamıştır” dedi.

Kaya’nın avukatı Sabahattin Kaya da müvekkilinin savunma hakkının elinden alındığını vurguladı, “Mahkemenin içerisine kadar polis dolu. Bu da gösteriyor ki bir karar verilecek. Kararı zaten duruşma öncesi vermişsiniz” sözlerini kaydetti.

‘Biz bu oyunun parçası olmayacağız’

Avukatların savunma yapmaması üzerine mütalaasını veren savcı, tüm sanıklara ceza verilmesini ve tutuksuz yargılananların tutuklanması ile ilgili karar verilmesini talep etti.

Son sözü sorulan Bekir Kaya, şunları söyledi:

“Burada bir tiyatro oynanıyor ve bizi figüran yapmak istiyorlar. Bilmelisiniz ki biz bunun figüranı olmayacağız. Yargının ne kadar siyasasallaştığı açık bir şekilde ortadadır. Dönemin siyasi politikaları sonucu bir tasfiye söz konusudur. Yargıyı da alet edilerek bizi tasfiye etmek istiyorlar. Muhalifleri bertaraf etmenin iyi yolu olarak da mahkemeleri seçmişler. Ne karar verirseniz verin. Biz bu oyunun bir parçası olmayacağız.” 

13 kişiye toplam 104 yıl hapis cezası

Yargılananların savunma haklarının elinden alınması nedeniyle avukatların savunma yapmaması üzerine Mahkeme Heyeti kararını açıkladı.

Mahkeme Bekir Kaya, Cüneyt Caniş, Veli Avcı, Nezahat Ergüneş, Halis Çakır ve Metin Adugit’e 8 yıl 9’ar ay, Mehmet Şirin Yıldız, Murat Durmaz, İhsan Güler, Abdulkerim Sayan, Mihriban Şah ve Derviş Polat’a 7 yıl 6’şar ay, Hecer Sarıhan’a ise 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi.

Mahkeme, tutuksuz yargılanan 11 ismin hükmen tutuklanması kararı verdi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul'da bir kadını çalıştığı lisede zorla alıkoyan erkek teslim oldu
Sonraki Haber
Tutuklu ETHA çalışanlarına tahliye yok