Ana SayfaDünya“Yerli halklar yok sayılıyor”: Avustralya’da 9 yaşındaki öğrenciden ulusal marş protestosu

“Yerli halklar yok sayılıyor”: Avustralya’da 9 yaşındaki öğrenciden ulusal marş protestosu

HABER MERKEZİ – Avustralya’da 9 yaşındaki Harper Nielsen, ulusal marşta yerli halkların yok sayıldığını belirterek, marş sırasında ayağa kalkmayı reddetti. Okul yönetimi tarafından cezaya çarptırılan Nielsen, ‘sadece daha yaşlı oldukları için yaşlıların kurallarına uyan biri olmadığını’ söyledi.

Avustralya’nın Brisbane kentinde Harper Nielsen isimli 9 yaşındaki bir çocuk, Avustralya ulusal marşta yerli halkların yok saydığını belirterek, ulusal marş sırasında ayağa kalkmayı reddetti.

Ulusal marştaki ifadelerin beyazları kastettiğini ve yerli halkların kültürlerini kabul etmediğini belirten Nielsen, marştaki “Biz genciz” (We are young) ifadesininin, ‘İngilizlerin adaya varışı öncesi 50 bin yıldan uzun bir süredir burada bulunan yerli Avustralyalıların görmezden gelindiği anlamına geldiğini’ söyledi.

Nielsen, ‘sadece daha yaşlı oldukları için yaşlıların kurallarına uyan biri olmadığını’ vurgulayarak, yerli halkların da dahil edileceği bir ulusal marş talebiyle yaşanan tartışmalar nedeniyle protestoda bulunduğunu açıkladı.

Okul yönetiminden ceza

Sputnik’in haberine göre dördüncü sınıf öğrencisi olan Nielsen, bu protestosu nedeniyle Kenmore Güney İlköğretim Okulu tarafından öğle yemeğinde dışarı çıkmamakla cezalandırdı. Nielsen’in okuldan uzaklaştırma cezası alabileceği belirtildi.

Nielsen’in anne ve babası ise çocuklarının protestosundan gurur duyduklarını söyledi.

Queensland Üniversitesi Psikoloji Bölümünde doçent olan babası Mark Nielsen, “O, inandığı şeylere sadık kalmak ve doğru olduğuna inandığı bir şey için bir duruş sergilemek için inanılmaz bir cesaret gösterdi ve bunu yapmak istediği için onunla bundan daha fazla gurur duyamam” dedi.

Sağcı siyasetçilerin hedefinde

Öte yandan Nielsen, ulusal marşa yönelik protestosu nedeniyle sağcı siyasetçiler tarafından hedef alındı.

Liberal Ulusal Parti Queensland Eyalet Milletvekili Jarrod Bleijie, Nielsen ve ailesine tepki göstererek, “Saçma bir protestodan kurtulun ve ulusal marşınızı gururla söyleyin. Eğer şımarık çocuk gibi davranmaya devam ederse uzaklaştırma almalı” dedi.

Öte yandan sosyal medya hesabından Nielsen’i ‘beyni yıkanmış’ olarak tanımlayan, mülteci, İslam ve çok kültürlülük karşıtı görüşleri ile tanınan Tek Ulus Partisi lideri Senatör Pauline Hanson, “Bu çocuk yanlış yola yöneldi ve bunu teşvik ettikleri için ailelerini suçluyorum” diye konuştu.

Queensland Eğitim Bakanlığı sözcüsü tarafından yapılan açıklamada ise okulun Harper’a, marş sırasında salonun dışında kalmasını veya marşı söylememesini teklif ettiği bildirildi.