Ana SayfaGüncel10 Ekim Katliamı’nın üzerinden üç yıl geçti

10 Ekim Katliamı’nın üzerinden üç yıl geçti

HABER MERKEZİ – 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Garı’nda yapılmak istenen Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi’ne IŞİD tarafından düzenlenen ve 103 insanın yaşamını yitirmesine yol açan canlı bomba saldırısının üzerinden 3 yıl geçti.

Müzakerelerin sona ermesiyle birlikte yeniden başlayan çatışmalı sürecin sonlanması için Türk Tabipler Birliği (TTB), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Türk Mimar ve Mühendis Odalar Birliği (TMMOB) tarafından 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Gar Meydanı’nda barış talebiyle miting geçekleştirilmek istenmişti.

Türkiye’nin 81 ilinden Ankara’ya gelen on binlerce insanın katılacağı mitinge yönelik IŞİD tarafından canlı bomba saldırısı gerçekleştirilmişti.

Katliamda 103 kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce insan yaralanmış ve onlarca insanda kalıcı hasarlar meydana gelmişti.

7 Kasım 2016 tarihinde 19’u tutuklu 36 sanık hakkında açılan davanın yargılama süreci ise 2 yıl sürmüştü. 2 Ağustos 2018 tarihinde mahkeme heyetinin verdiği kararla 9 sanığa 101 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmişti. Mahkeme ayrıca, firari sanıklar yönünden dosyanın ayrılmasına karar vermişti.

10 Ekim Katliamı’nın üçüncü yıldönümünde saldırının yaşandığı Ankara Garı önü başta olmak üzere birçok kentte anmalar düzenlendi.

Ankara

Ankara Garı önündeki anmaya izin verilmesine karşın anma etkinliği çeşitli engellemelerle başladı.

Gar Meydanı’na giden yolları kapatan polis, önce sadece katliamda yakınlarını yitiren ve yaralananların alana girişine izin verdi.

Anma tüm engellemelere rağmen saat 10.04’te başlarken anmaya HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ile HDP ve CHP’li milletvekilleri, KESK, DİSK, TTB ve TMMOB Genel Başkanları ile çok sayıda sivil toplum örgütleri katıldı.

Saygı duruşunun ardından ilk olarak DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu konuşma yaptı. Katliam sonrası anket yapıp oylarının ne kadar arttığını hesaplayanların halka hesap vermediği sürece öfkelerinin ve acılarının dinmeyeceğini kaydeden Çerkezoğlu, “Katillere koridor açan, saldırı olacağını gizleyenler, gaz sıkma emrini verenler, güvenlik tedbirleri almayanlar yargılanmadıkça adalet mücadelemiz sürecektir. Katliamın tüm sorumluları yargılanana kadar öfkemizi diri tutacağız. Arkadaşlarımızın hesabını mutlaka soracağız” diye konuştu.

Çerkezoğlu, “Gerçek katiller ortaya çıkarılıncaya ve gerçek adalet yerini buluncaya kadar ant olsun ki durup, dinlenmeyeceğiz, geri çekilmeyeceğiz. Affetmeyeceğiz, unutmayacağız, unutturmayacağız” dedi.

Ardından söz alan kapatılan 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Eş Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, şunları dile getirdi:

“Katliamdan sonra ilk defa yıl dönümünde, 10.04’de Ankara Garı önünde olduk. 36’ncı ayında bu ülkede bir mücadelenin ancak dayanışmayla ve sabırla takip edilmesiyle mümkün olduğunu gördük. Evlerine ateş düşen insanlar olarak bir şey söylemeye geldik.

“Üçüncü yılda yarım kalan barış mitingini, barış şiarını haykıralım. O gün buraya gelen canlarımız burada barış demek için geldi ve 3 yıl sonra biz bugün burada onların barış talebini dillendirmeye, barış demeye devam edeceğiz. Özgürlük diyenin tutsak olduğu, barış diyenin hayatıyla ödediği bu konjonktürde acıların yüklediği onuru görüyorum. Biz ‘barış’ demekten vazgeçmeyelim. Bizim büyük acılarımız var ama bizim onurlu bir görevimiz de vardı. O gün burada bir mahşer yeri vardı havadaki o kokuyu biliyorum ki hepiniz hissediyorsunuz.

“3 yıl sonra hayatını kaybedenlerin düştüğü yerdeyiz. Zor olanı başaracağız ve adalet mücadelesinden nasıl vazgeçmediysek, sistem bizi katlettikçe biz buradayız demekten de vazgeçmeyeceğiz. Biz sokaklara çıkmadan, sesimizi duyurmadan hiçbir amacı gerçekleştiremeyeceğiz. Sözümüzü söylemeye, mücadele etmeye devam edeceğiz.”

Yapılan açıklama ardından katliam sonrasında yapılan karton anıta karanfiller bırakıldı. Karanfillerin anıta bırakılması ardından anma sona erdi.

İzmir

İzmir’de de emek ve demokrasi güçlerinin çağrısıyla 10 Ekim Anması yapıldı.

Anmada konuşan 10 Ekim Katliamı yaralılarından Mustafa Özdağ, İzmir’de 10 Ekim Anıtı yapılmasını istedi.

İstanbul

Katliamda yaşamını yitirenleri Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde anan İnsan Hakları Derneği, “Katiller ve katliamın sorumluları yargılanmaktan ve hesap vermekten kurtulamayacak” dedi.

10 Ekim Katliamı’nda yaşamını yitiren Dicle Deli için Zeytinburnu Merkezefendi Mezarlığı’nda; Vahdettin Ozğan, Ahmet Katurlu, Cemal Avşar, Azize Onat ve Selim Örs için ise Çekmeköy Ihlamurkuyu Mezarlığı’nda anmalar düzenlendi.

Dicle Deli’nin babası Faik Deli, yargılama sürecine değinerek, dava kapsamında tek bir kamu görevlisinin hakim karşısına çıkmadığını söyledi: “Bu durum devletin bu katliamdan payının ne kadar aşikar olduğunun göstergesidir.”

Baba Deli son olarak “Kaybettiklerimizden sonra kaybedeceğimiz bir şey kalmadı. Ama kazanacağımız çok şey var. Bu ülkeye demokrasiyi birlikte getirebiliriz” diye belirtti.

Yaşamını yitirenler ayrıca Karacahmet, Çekmeköy, Gazi ve Kanarya Mezarlığı’ndaki mezarlıkları başında da anıldılar.

Öte yandan Adana, Hatay, Antep, Urfa’da da çeşitli anma etkinlikleri düzenlendi.


10 Ekim Katliamı: ‘Devlet yetkilileri yargılanana kadar çabamız sürecek’

Nimet olmayan nisyan ve örgütlü hatırlama: Yasın politikleşmesi


Bu haberde Evrensel ve Mezopotamya Ajansı’ndan yararlanılmıştır.
Previous post
İzmir açıklarında mültecileri taşıyan tekne battı
Next post
Gazeteci Seda Taşkın'a 7 yıl 6 ay hapis cezası