Ana SayfaGüncel2 yıldır tutuklu: Gazeteci Sayılğan’a yine tahliye yok

2 yıldır tutuklu: Gazeteci Sayılğan’a yine tahliye yok

HABER MERKEZİ – Yaklaşık iki yıldır tutuklu yargılanan gazeteci İdris Sayılğan, dördüncü duruşmada da tahliye edilmedi. Savunmasında “Bu dava muhalif olanların sesini kesmeye yöneliktir” sözlerini kaydeden Sayılğan’ın bir sonraki duruşması 24 Aralık tarihine ertelendi.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri İdris Sayılğan’ın dördüncü duruşması Muş 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

24 Ekim 2016’dan beri tutuklu bulunan gazeteci Sayılğan’ın yanı sıra aynı dava kapsamında yargılanan üç tutuklu sanık, tutuklu bulundukları cezaevlerinden SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katıldı.

Sanık avukatlarının yerlerini aldığı duruşmayı, yine sanık aileleri izledi. Duruşma, mahkeme başkanının dava dosyasına eklenen evrakları okumasıyla başladı.

‘Muhaliflerin sesini kesmeye yönelik’

Ardından savcı, sanıkların tutukluluğuna ilişkin hazırladığı mütalaasını okudu.

Savcı, ‘kuvvetli suç şüphesi’, ‘mevcut delil durumu’ ve kaçma şüphesi’ni gerekçe göstererek, tüm sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.

Duruşma, Sayılğan’ın tercüman aracılığıyla Kürtçe yaptığı savunmayla devam etti.

Hakkında hazırlanan iddianamenin muhalif kimliğe sahip bir gazeteci olmasıyla ilgili olduğunu belirten Sayılğan, şöyle konuştu:

“Tamamen yalanlar üzerine kurulu bir iddianame nedeniyle 2 yıldır tutukluyum. Maksat Kürt gazeteciler ve muhalifleri hapse atmaktır. ‘Sen Kürt ve muhalifsen, senin suçun yoksa dahi seni yalan ifadeler üzerinden tutuklatırız’ denilmektedir. Bu iddianame de yalan ve uydurma üzerine kuruludur. Sadece dosya şişkin ve dolu olsun diye hazırlanmıştır. Bu iddianamenin gerçekleri budur. Ben Van’da 5 ay çalıştıktan sonra Ağrı’ya çalışmaya devam ettim. Ağrı’da olduğum halde Muş Emniyet Müdürlüğü hakkımda dinleme kararı çıkartıyor. Üstelik Ağrı’da ne işimin olduğunu bana soruyorlar. Ben gazeteciyim. Gündemde ne varsa her yere giderim.”

Sayılğan, “Bu dava muhalif olanların sesini kesmeye yöneliktir” dedi ve devamında tahliyesini talep etti.

Avukatı Zelal Pelin Doğan da, müvekkilinin tutuklu bulunduğu süre boyunca fiziken mahkeme heyeti karşısına çıkarılmamasının “adil yargılanma” ve “yüz yüzelik” ilkelerinin ihlaline yol açtığını kaydetti. Doğan, Sayılğan’ın tahliyesini talep etti.

Davanın diğer tutuklu sanık ve avukatları da haklarındaki suçlamaları reddederek, tahliye talebinde bulundu.

Tutuklulara tahliye yok

Sanık ve müdafilerin savunmalarının alınmasının ardından duruşmaya kısa bir süre ara veren mahkeme heyeti, aranın ardından kararını açıkladı.

Heyet, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma 24 Aralık 2018’e ertelendi.




Önceki Haber
HDP ve CHP'den 15 milletvekili hakkında fezleke
Sonraki Haber
Virginia Woolf'un kişisel fotoğraf albümü dijital ortamda