Ana SayfaDünyaABD Dışişleri Bakanı Pompeo’dan Brunson açıklaması

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’dan Brunson açıklaması

HABER MERKEZİ – ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, ev hapsinde bulunan rahip Brunson’ın yarın yapılacak duruşmasında serbest bırakılmasının Türkiye’nin atacağı doğru bir adım olacağını söyledi.

İzmir’de hem darbe girişimiyle bağlantılı hem de PKK ile ilgili iddialar gerekçe gösterilerek tutuklanan Diriliş Kilisesi’nin rahibi Andrew Brunson hakkında 25 Temmuz’da verilen ev hapsi ve yurt dışına çıkış yasağı kararına yapılan itiraz, yerel mahkeme ve üst mahkeme tarafından reddedilirken, davanın bir sonraki duruşması yarın (12 Ekim).

Konuya ilişkin açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Brunson’ın yarın yapılacak duruşmasında serbest bırakılmasının Türkiye’nin atacağı doğru bir adım olacağını söyledi.

Pompeo, Vaşington’daki Amerikan Ulusal Güvenlik Yahudi Enstitüsü’nün (JINSA) yıllık akşam yemeğinde yaptığı açıklamada, “Yapılması gereken doğru şey bu. Türkiye’nin yapması gereken insani bir şey… Çok yakında (Brunson) ve eşinin Amerika’ya geri dönebileceğinden çok umutluyum” dedi.

Avukat Halavurt: Beklentimiz serbest kalması yönünde

ABD’li rahip Andrew Brunson’ın avukatı İsmail Cem Halavurt da beklentilerinin hem ev hapsinin hem de yurt dışına çıkış yasağının kaldırılması yönünde olduğunu söyledi.

“Bize göre zaten çoktan serbest bırakılması gerekiyordu” diyen Halavurt, Cuma günkü duruşmada Brunson’ın ev hapsi halinde bir değişiklik olmadığı takdirde itiraz haklarını kullanacaklarını söyledi.

TL’deki değer kaybı ve ABD yaptırımları

Türkiye’de ev hapsindeki ABD’li rahip Andrew Brunson’ın serbest bırakılmaması ABD ile Türkiye arasında diplomatik krize neden olurken, bu kriz ekonomiye yansıyor.

İki ülke arasında tırmanan gerilimle beraber Türk Lirası (TL), dolar ve euro karşısında tarihindeki en düşük seviyeleri gördü.

ABD kriz dolayısıyla Türkiye’ye kimi yaptırımları devreye soktu.

İlk adım olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e ülkeye giriş yasağı koyan ve varsa bu ülkedeki mal varlıklarının dondurulmasına karar veren ABD, devamla da F-35 kararı aldı.

ABD Senatosu, Türkiye’ye F-35 silah sistemlerinin satışını engelleyecek karar tasarısını jet hızıyla oylayıp kabul etti.

Ayrıca ABD, Türkiye’den ithal edilen demir-çelik ve alüminyum ürünlerine vergiyi iki katına çıkardı.

Previous post
Diyarbakır'da gözaltına alınanlardan biri gazeteci 23 kişi adliyeye sevk edildi
Next post
'7 kömür sahası özel sektöre açılacak'