Ana SayfaDünyaABD, nükleer savaş tehdidine karşı en önemli anlaşmadan çekiliyor

ABD, nükleer savaş tehdidine karşı en önemli anlaşmadan çekiliyor

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Trump, 1987’de Sovyetler Birliği ile imzalanan Orta ve Kısa Menzilli Füzeler Anlaşması’ndan çekileceğini açıkladı. Trump, çekilme kararının, Rusya’nın anlaşma kapsamındaki şartları yerine getirmemesinden kaynaklandığını söylüyor. Rusya ise “Tehlikeli bir adım” dediği karar için ABD’yi suçluyor. Peki, bu nükleer silah anlaşması neden önemli?

ABD Başkanı Donald Trump, Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği ile imzalanan ve nükleer savaş tehdidini azaltmaya dönük atılmış en önemli adımlardan biri olarak gösterilen Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan (INF) çekileceğini açıkladı.

Trump, dün akşam saatlerinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya’nın söz konusu anlaşmayı ihlal ettiğini söyledi ve selefi Barack Obama’yı eleştirdi.

Trump, “Neden Başkan Obama bu anlaşmayı yeniden müzakere etmedi ya da anlaşmadan çekilmedi bilmiyorum. Bu anlaşmayı yıllardır ihlal ediyorlar” dedi.

Trump açıklamasında, ABD’nin “kendisi yapamazken, Rusya’nın gidip silahlarla oynamasına” izin vermeyeceklerini de sözlerine ekledi.

Rusya’dan yanıt

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov karara ilişkin “Çok tehlikeli bir adım” ifadelerini kullandı.

ABD’nin şantaj girişiminde bulunduğunu söyleyerek Washington yönetimini kınadıklarını belirten Ryabkov, ABD’yi Moskova’yı stratejik istikrar konusunda taviz vermeye zorlamakla suçladı.

Ryabkov, Rusya’nın anlaşmayı ihlal ettiğine dair suçlamaların ise temelsiz olduğunun altını çizdi, “Bu suçlamalarla ABD kendi ihlallerini örtbas etmeye çalışıyor” dedi.

ABD’nin anlaşmalardan tek taraflı olarak çekilmesi halinde Rusya’nın askeri seçenekler de dahil bir dizi karşı önlem alacağını vurgulayan Rybakov, Orta ve Kısa Menzilli Füzeler Anlaşması ile ilgili sorunların çözülmesi için ABD ile diyalogda ısrarcı olacaklarını da belirtti.

INF anlaşması nedir?

Söz konusu anlaşma, eski ABD Başkanı Ronald Reagan ve Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov arasında 1987 yılında imzalandı.

Anlaşma uyarınca, menzili 500 ile 5 bin 500 kilometre arasında olan karadan havaya orta menzilli füzelerin yasaklanması öngörülüyor.

Denizden ateşlenen füzeler ise bu anlaşma kapsamında yer almıyor.

Bu anlaşma, Soğuk Savaş’ın son dönemlerinde iki süper gücün nükleer savaş tehdidini azaltmak amacıyla başlattığı üç bacaklı silahsızlanma sürecinin bir parçası.

Bu sürecin bir diğer bacağını START olarak bilinen stratejik silahların sınırlandırılmasıyla ilgili görüşmeler ve diğerini de uzay silahları konusundaki müzakereler oluşturuyor.

INF anlaşması neden önemli?

Anlaşma kapsamına giren füzelerin sayısı aslında her iki ülkenin elindeki nükleer silahların çok ufak bir bölümünü oluşturuyor.

Ancak uzmanlara göre, bu anlaşma imzalandığı dönem itibariyle gelecekte imzalanan ve halen üzerinde görüşmeler yürütülen nükleer silahsızlanma anlaşmaları için de bir örnek teşkil ediyor.

İmzalanmasının ardından geçen dört yıl içerisinde, her iki ülke toplam 2 bin 700 füze imha etti.

Ayrıca, hem ABD hem de önce Sovyetler Birliği, ardından da Rusya nükleer silah tesislerini uluslararası denetime açtı.

INF’nin ardından taraflar, yüksek tahribat gücüne sahip stratejik nükleer silahların azaltılması konusundaki görüşmelere hız verdi.

Ancak, iki ülke arasındaki zorlu görüşmelerde yaşanan gecikmeler sonucunda Stratejik Nükleer Silahların İndirimi Anlaşması’nın (START) imzalanabilmesi ancak Soğuk Savaş’ın sona ermesinin ardından 1991’de gerçekleşti.

START kapsamında iki ülke de elinde bulunan uzun menzilli nükleer silahları yüzde 30 oranında azalttı.


BBC Türkçe, Gazete Karınca
Previous post
Ankara Barosu'nda özgürlükçü avukatlara milliyetçilerden saldırı
Next post
Ankara ve İstanbul baroları yeni yönetimlerini belirliyor