Ana SayfaDünyaABD’nin İran yaptırımları devreye giriyor, gözler Ankara’da

ABD’nin İran yaptırımları devreye giriyor, gözler Ankara’da

HABER MERKEZİ – ABD-Türkiye ilişkilerinde gözler 4 Kasım’da yürürlüğe girecek İran yaptırımlarına çevrildi. Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Bu konuda istisna tutulmak için gerekli taleplerimizi söyledik” dedi.

ABD-Türkiye ilişkilerinde ABD’li rahip Andrew Brunson krizi geride bırakılırken gözler Donald Trump yönetiminin 4 Kasım’da devreye sokacağı İran yaptırımlarına ve Ankara’nın takınacağı tutuma çevrildi.

ABD Başkanı Trump’ın Mayıs ayında İran nükleer anlaşmasından çekilme kararının ardından Tahran’a yönelik yaptırımların İran enerji sektörünü, İran merkez bankası ile yabancı finansal işlemleri kapsayacağı, doğrudan İran rejiminin mali kaynaklarını hedef alacağı belirtiliyor.

Türkiye’nin ticaret yaptığı, gaz ve petrol aldığı bir ülke olan İran’a yönelik yaptırımlar karşısında Ankara’nın tutumu da gündemde yerini almaya başladı.

Söz konusu duruma ilişkin Ankara’dan ilk açıklama Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan geldi.

Çavuşoğlu: ABD’nin İran’a yaptırımlarından istisna tutulmayı talep ettik

AA’ya konuşan Çavuşoğlu, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarıyla ilgili olarak “Bu konuda istisna tutulmak için gerekli taleplerimizi söyledik” dedi.

Bazı konularda anlaşmazlık yaşansa da, İran’ın Türkiye için ‘önemli’ bir komşusu olduğunu belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“ABD’den bir heyet geldi Ankara’ya ve ilgili arkadaşlarımız toplantıda sebepleriyle birlikte söyledi. TÜPRAŞ yine ABD’ye giderek neden İran’dan petrol alması gerektiğini açıkladı. Şimdi ABD bir amaçla bir karar alıyor fakat bu karar herkesi etkiliyor. Kendin bir karar alabilirsin fakat diğer şirketleri ve ülkeleri neden cezalandırmak istiyorsun. Bu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin kararı değil ki. Biz bu konuda istisna tutulmak için gerekli taleplerimizi söyledik. Bu konularda adım atmadan önce özellikle bölge ülkeleriyle sizin istişare etmeniz lazım. İran’la ticaret yapan ülkelerle istişare etmeniz lazım.”

Ne olmuştu?

Mayıs ayında ABD Başkanı Trump, 2015 yılında ABD’nin yanı sıra Almanya, Britanya, Fransa, Rusya ve Çin’in de imzaladığı İran nükleer anlaşmasından tek taraflı olarak çekildiklerini duyurmuştu.

Çekilme kararını “Bugün ABD’nin İran nükleer anlaşmasından çekileceğini açıklıyorum. Başkanlık memorandumu imzalayacağım” sözleriyle duyuran Trump, İran’a yönelik ekonomik yaptırımları yeniden getireceklerini söylemişti.

Trump’ın kararının ardından Tahran’a yönelik yaptırımların ilk dilimi Ağustos ayında devreye girmişti.

Previous post
Erdoğan'dan Danıştay'a 'öğrenci andı' tepkisi: Millet beni tokatlıyor, sizi değil
Next post
Büyük göç: Binlerce insan Orta Amerika’dan ABD’ye yürüyor