Ana SayfaKitap‘Aklın İsyanı’: Diyalektik materyalizmle bilimin krizine de ışık tutuyor

‘Aklın İsyanı’: Diyalektik materyalizmle bilimin krizine de ışık tutuyor

HABER MERKEZİ – Siyaset kuramcıları Alan Woods ve Ted Grant’in “Aklın İsyanı” isimli eseri Yordam Kitap etiketiyle raflarda yerini aldı. Woods ve Grant, bir taraftan Marksist felsefe ile bilimin yeni teorileri arasındaki ilişkiyi ortaya koyup diyalektik materyalizmi doğa bilimleri üzerinden anlatırken, diğer taraftan modern bilimin nerelerde ‘raydan çıktığını’ gösteren bir çerçeve de sunuyor okura.

Troçkist siyaset kuramcıları Alan Woods ve Ted Grant’in Reason in Revolt: Marxist Philosophy and Modern Science (Aklın İsyanı: Marksist Felsefe ve Modern Bilim) isimli kitap Türkçeleştirildi.

Ufuk Demirsoy ve Ömer Gemici tarafından tercüme edilen eser, Yordam Kitap etiketiyle raflarda yerini aldı.

Tanıtımdan

Kapak tasarımı Savaş Çekiç’e ait olan 480 sayfalık kitabın tanıtım metni ise şöyle:

Aklın İsyanı, 20. yüzyılda bilim alanında yaşanan önemli gelişmeleri ve bilimsel keşifleri ele alarak diyalektik materyalizm teorisini bir ileri aşamaya taşıyan önemli bir yapıt olarak kabul edilir. Yaşam nasıl ortaya çıktı, matematik gerçeği yansıtır mı, akıl bir makine mi, dinozorlar neden yok oldu?.. Bunlar geçtiğimiz yüzyılın olduğu kadar şimdinin de/bu yüzyılın da “büyük” soruları… Yazarlar, Marx ve Engels’in doğaya, topluma ve bilime hükmeden kanunların birliğini savunan diyalektik materyalizmini modern bilimin ışığında ele alıyor.

Kitabın tek teorik katkısı bu değil. Woods ve Grant, bir taraftan Marksist felsefe ile bilimin yeni teorileri arasındaki ilişkiyi ortaya koyup diyalektik materyalizmi doğa bilimleri üzerinden anlatırken, diğer taraftan modern bilimin nerelerde “raydan çıktığını” gösteren bir çerçeve de sunuyor okura. “Kesinsizlik ve İdealizm” tartışmalarından “Bencil Gen”e, “Büyük Patlama”dan “Marksizm ve Darvincilik” ilişkisine, “Kuantum mekaniği”nden “Jeolojinin diyalektiği”ne kadar birçok konuyu, bilim dünyasındaki güncel gelişmeler ve Marksist yöntem bağlamında yeniden değerlendiriyorlar.

Aklın İsyanı, sadece, kapitalizmin krizini bilim üzerinden okuyan bir kitap değil; aynı zamanda bilimin krizine de ışık tutan ve bilim tarihi yazınında önemli yeri olan bir kitap.

“Doğada, son tahlilde, diyalektik hüküm sürer.” – Engels


Henri Lefebvre’den ‘Diyalektik Materyalizm’