Ana SayfaEkonomiAvustralya modeli yolda: ‘BES’ten cayma hakkı yasaklanacak’

Avustralya modeli yolda: ‘BES’ten cayma hakkı yasaklanacak’

HABER MERKEZİ – Hükümetin açıkladığı YEP kapsamında yeniden düzenlenmekte olan bireysel emeklilikten cayma hakkının yasaklanacağı iddia edildi.

Hükümetin üç yıllık ekonomi haritası olarak sunduğu Yeni Ekonomi Programı (YEP) kapsamında çalışanların bireysel emeklilik sisteminde (BES) üç yıl prim ödeyerek kalmasını zorunlu tutmaya hazırlandığı öne sürülmüştü.

Habertürk’ten Rahim Ak’ın haberine göreyse son dönemde bu kapsamda yapılan çalışmalarda Avustralya modeli üzerinde duruluyor.

Söz konusu model, çalışanlar emekli olana kadar BES’ten çıkışı yasaklıyor.

Hükümetin, emeklilik şirketlerinin talepleri doğrultusunda bu konuda çalışmayı sürdürdüğü belirtiliyor.

Tek istisna ilk kez ev alımı ve ciddi hastalıklar

BES’ten çıkış için ölümün yanı sıra tek istisnanın ciddi hastalıklar ve Avustralya’da olduğu üzere çalışanın ilk ev sahibi olunması durumunda gerçekleşeceği bildiriliyor.

Buna göre birikimler ancak ev sahibi olunduğunda bozulabilecek. Devlet de ev alımına teşvikte bulunmak için yüzde 25 oranında katkıda bulunabilecek.

Habere göre konu ile ilgili çalışmalar, hükümetin barınma politikalarına göre projeler üreten TOKİ ile birlikte yapılacak.

BES hakkında

Türkiye’de dağıtım esasına dayalı SGK emekliliğine hak kazanma şartlarının 1999 yılında değiştirilmesinin ardından özel fonlama esasına dayalı Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) hayata geçirildi.

Emeklilik böylelikle yalnızca hak olmaktan çıkarılıp finansal bir yatırıma dönüştürülmedi, aynı zamanda emeklilik için gerekli çalışma günü sayısı önemli ölçüde arttırıldı ve düzenli çalışmayanlar için emekli olmak neredeyse imkansız hale getirildi.

Böylece eğitim, sağlık ve barınma haklarının yanı sıra emeklilik de böylece fon ve bankaların hakimiyeti altına girmiş oldu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kaşıkçı günlerdir kayıp: Erdoğan, Suudi Kralı Salman ile görüştü
Sonraki Haber
Korucuların ardından: 259 muhtar görevden uzaklaştırıldı