Ana SayfaGüncel‘Bir hayal, bir oyun ve özgürlük’: Van’da 9 günlük tiyatro festivali başlıyor

‘Bir hayal, bir oyun ve özgürlük’: Van’da 9 günlük tiyatro festivali başlıyor

HABER MERKEZİ – Tiyatro Mencel, “Bir hayal bir oyun ve özgürlük” sloganıyla 1. Van Tiyatro Festivali düzenliyor. Tiyatrocular, dokuz gün sürecek festivale katılım çağrısı yaptı.

Van’da 2017’nin Aralık ayında kurulan ve 10 aylık bir zaman diliminde sahnelediği oyunlarla beğeni toplayan Mencel Tiyatro, “Bir hayal, bir oyun ve özgürlük” sloganıyla 13-21 Ekim tarihleri arasında 1. Van Tiyatro Festivali düzenleyecek.

Aydın Perihan AVM’de bulunan Mencel Tiyatro’da düzenlenecek festival, Adalet Ağaoğlu’nun kadınlar tarafından Kürtçe’ye çevrilen Kozalar/Kozik oyunu ile başlayacak.

Diyarbakır, İzmir ve İstanbul’un yanı sıra İran’dan da tiyatro gruplarının sahne alacağı festivalde 8 oyun, 1 doğaçlama atölye ve konserler de yer alacak.

‘Kozik’ hakkında

Kozik oyunu yönetmeni Perinaz Delazy, oyunun rejisörü Berivan Budakbeyoğlu ve tiyatro oyuncusu Dilvin Abi, Van’da 9 gün sürecek olan festivale ilişkin Mezopotamya Ajansı’ndan Müjdat Can’a konuştu.

Perinaz Delazy, açılış oyununu şu sözlerle anlattı:

“Kozik oyunu tek perdelik bir komedi oyunu. Oyunda üç kadın oyuncu var. Konusu itibariyle aslında biraz gerçek bir mekanda başlayıp ütopikliğe doğru giden bir durum var. Bu 3 kadının her biri bir sınıfı temsil ediyor. Yazar, bu 3 kadını yazarken bir kümenin elemanları gibi düşünüyor ve hatta bir isim dahi vermemişler oyunculara. Dışarıda kıyamet kopuyor, eylemler, protestolar, açlık var, çocuklar ölüyor. Yani bir kaos hali var ama bu 3 kadın evlerinde kendilerini kapatmış çaylarını içiyorlar. ‘Benim altınlarım, şunlarım falan var’ diyorlar. Bu kadınlar daha sonra dışarıda 2 hırsızın bir dükkanı soyup evlerde saklandıklarını duyuyor. Bu durum da kadınları korkutuyor. Hiç olmayan kapı çalışları başlıyor, hiç olmayan uğultuları duymaya başlıyorlar ve bu kadınlar kendi düşüncelerinde kendi korkularına hapsoluyorlar. Oyunda kadınların kendi korkularının içinde hapsolma durumu var.”

‘Kozik’in rejisörü Berivan Budakbeyoğlu ise 3 yıldır tiyatro ile uğraştığını ve şimdi de Tiyatro Mencel’de olduğunu söyledi. Büyük bir heyecan ve yoğunlukla ortaya koydukları oyunun emeğini almak istediklerini söyleyen Budakbeyoğlu, oyunlarını ilk kez festival kapsamında sahneleyecekleri için de çok heyecanlı olduklarını belirtti.

Oyunun kadınlar tarafından yönetilip oynanmasının da önemli olduğuna dikkat çeken Budakbeyoğlu, “Dünya genelinde bakınca tiyatroda artık kadınlar da var. Kadınların bir arada hem yazıp hem yönettiği oyun büyük bir heyecan veriyor” dedi.

2 yıldır tiyatro ile uğraşan Dilvin Abi de ‘Kozik’ ile sahneye çıkacak. Abi, 1971 yılında yazılan bu oyunun içerisinde yaşananların bugün de devam ettiğini söyledi.

İnsanların bu oyunu izleyerek kendilerini oyunda görmelerini istediğini söyleyen Abi, herkesi festivali takip etmeye çağırdı.




Önceki Haber
Meksika’da yerli halklar için verilen mücadelenin öznelerinden: Isela Gonzalez
Sonraki Haber
Leyla Güven: CHP’li Berberoğlu’nun tahliyesinin zamanlaması çok manidar