Ana SayfaDünya‘Birlikte hareket için’: Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi göreve başlıyor

‘Birlikte hareket için’: Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi göreve başlıyor

HABER MERKEZİ – Özerk yönetimler ve meclisler arasında koordineyi sağlamak amacıyla kurulan “Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi”, 1 Kasım’da göreve başlıyor. Yönetimin eş başkanı Berivan Xalid, yapacakları icraatları ve planlarını anlattı.

Temmuz ayındaki üçüncü kongresinde ‘ortak koordinasyon’ kararı alan Demokratik Suriye Meclisi (DSM), Suriye’nin kuzeyi ve doğusunda kontrolündeki bölgelerde birleşik bir yönetim kurma yoluna gideceğini duyurmuştu.

Rakka’yı da kapsayacak planın ‘bölgedeki ihtiyaçlar ile hizmet arasında doğan boşluklardan’ kaynaklandığı belirtilmişti.

Karar doğrultusunda Eylül ayında Suriye’nin kuzeyi ve doğusu için özerk yönetim kurulduğu ilan edilmişti.

Adı “Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi” olan oluşum, 1 Kasım’da göreve başlayacak.

Özerk yönetimin bünyesinde ise Savunma, Dış İlişkiler, Basın, Planlama, Petrol ve Yeraltı Kaynakları ile İnsani Yardım ve İletişim büroları olacak.

Her türlü altyapı hizmeti, bölgenin kalkınma ve istikrarı için yola koyulan yönetimi eşbaşkan Berivan Xalid Mezopotamya Ajansı’na değerlendirdi.

Nazım Daştan’a konuşan Xalid, birlikte hareket edebilmek için böyle bir oluşuma gittiklerini belirterek, “Bütün halklarımızın yer aldığı bir çatıdır. Bütün kentlerden insanlar var. Hedefimiz idari, hizmet ve düzenleme alanlarına ağırlık vermektir” dedi.

“Bölge halkı için altyapı hizmetlerinden barınmaya, yönetimden eğitime, sağlıktan kalkınmaya birçok alanda çalışma yürüteceğiz” diyen Xalid, özellikle IŞİD’den kurtarılan bölgelerin inşası için çalışacaklarını vurguladı.

Xalid, zorla yerlerinden edilenlerin geri dönüşü için de planladıkları çalışmaları devreye sokacaklarını kaydetti.

Previous post
HRW’nin 3. Havalimanı raporunda Türkiye’ye çağrı: İşçileri serbest bırakın
Next post
Temelli: Cumhuriyetin 95. yılının fotoğrafı 3. Havalimanı değil Cizre'dir