Ana SayfaEkolojiBodrum’un ‘ciğerlerine’ otoyol: Pedasa Antik Kenti yok olacak

Bodrum’un ‘ciğerlerine’ otoyol: Pedasa Antik Kenti yok olacak

HABER MERKEZİ – Bodrum’da Pedasa Antik Kenti’nin otobana ‘kurban edileceği’ proje Koruma Kurulu tarafından onaylandı. Bodrum Belediye Başkanı Kocadon projenin tarih, kültür ve ekoloji katliamına neden olacağını belirtirken, uzmanlar usulsüzlük ve göç tehlikesine dikkat çekiyor.

Bodrum Yarımadası’nda ‘trafiğe çözüm’ adıyla Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan 18 kilometrelik çevre yolu projesinin Pedasa Antik Kentinden geçen kısmı Koruma Kurulu tarafından onaylandı.

Yol projesine ait bir hattın Pedasa Antik Kentiyle ilgili kısmının, yapılan ufak bir revizyonla Koruma Kurulu’ndan geçtiği belirtiliyor. Yani yol projesi aslında planlarda bulunmuyor, proje için şehir plancılarına da danışılmamış.

Söz konusu proje Bodrum Yarımadası’nın tek orman alanı ve yarımadanın ‘ciğeri’ olan noktayı tehdit ediyor. Eğer proje hayata geçerse bu yapılaşmayı zorlayacak ve nüfus da artacak.

Tarih, kültür ve ekoloji katliamına neden olacak

Bodrum Belediyesi Başkanı Mehmet Kocadon söz konusu projenin tarih, kültür ve ekoloji katliamına neden olacağını belirterek projeye karşı çıkıyor.

Artı Gerçek’ten Rıfat Doğan’ın haberine göre Kocadon, “Bizim Torba’dan gelip Yalıkavak’a giden mevcut bir yolumuz var, onun düzeltilip genişletilmesini istiyoruz” diyor ve projeye neden karşı olduklarını şöyle anlatıyor.

“Bu yapılacak yola gerek yok. Zaten bu kadar masrafı bu ekonomik sıkıntılarla kaldırmak mümkün değil. Çok büyük bir doğa tahribatı olacak. Bodrum’un her tarafı ya arkeolojik sit ya da doğal sit. Dolayısıyla Gümüşlük’ten Yalıkavak’a var olan yolumuzun düzenlenerek Turgutreis’ten gelinebilir. Trafiği de Yalıkavak ile Turgutreis’e gidecekler kilitliyor. Trafiği başka olumsuz etkileyen bir durum yok.”  

Göç tehlikesi

Yol projesine karşı çıkan meslek örgütlerinden TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Bodrum Temsilcisi İlhan Özyiğit de yolun yapılması halinde Bodrum’u büyük bir göç tehlikesinin beklediğine dikkat çekiyor.

“En büyük tehlike göç. Ayda 2 bin ile 2 bin 500 insan zaten Bodrum Yarımadası’na göç ediyor. Bu yol göçü ciddi şekilde artıracak. Zaten her 10 yılda bir nüfusumuz 50 bin kişi artıyor. Şu an 170 bin nüfusa sahibiz, 200 bine doğru gidiyoruz.”

Özyiğit ayrıca göçle birlikte yapılaşmanın da artacağına dikkat çekerek, bölgenin en önemli arkeolojik sit alanı olan Pedasa Antik Kentinin yol çalışmaları sırasında yok olacağını vurguluyor.

Previous post
Öğrencilerine 'Masumiyet Müzesi'ni tavsiye eden öğretmene soruşturma
Next post
Teması 'kadın objektifi': Duhok Uluslararası Film Festivali başlıyor