Ana SayfaDünyaBrezilya’da seçimler: İlk turu aşırı sağcı Bolsonaro önde bitirdi

Brezilya’da seçimler: İlk turu aşırı sağcı Bolsonaro önde bitirdi

HABER MERKEZİ – Brezilya’da devlet başkanlığı seçimlerinin ilk turunu aşırı sağcı lider Jair Bolsonaro kazandı. Ancak adayların yüzde 50 barajını aşamaması nedeniyle seçimlerde ikinci tura gidilecek.

Brezilya, devlet başkanını belirlemek için dün sandık başındaydı.

Seçimlerin ilk turunda yüzde 50’lik oy barajını aşan aday çıkmazken, en fazla oyu alan isim Sosyal Liberal Parti’nin (PSL) aşırı sağcı adayı Jair Bolsonaro oldu.

Bolsonoro, oyların yüzde 46,3’ünü aldı.

İşçi Partisi’nden Fernando Haddad da ilk turda yüzde 29 alarak, Bolsonaro’ya karşı 2. turda yarışmaya hak kazandı.

İkinci tur

Bolsonaro ile Haddad arasındaki yarışın ikinci turu, 28 Ekim’de yapılacak.

İkinci turun yakın geçmesi öngörülüyor.

Öte yandan, ilk turda elenen merkez sol ve merkez sağ partilerin adaylarının, ikinci turda herhangi bir ismi destekleyip desteklemeyeceklerini önümüzdeki günlerde açıklaması bekleniyor.

Bolsonaro ve Haddad kimdir?

Seçim kampanyasında özellikle Twitter ve Facebook’u etkin biçimde kullanarak destek toplayan Bolsonaro, solcu rejimlere karşı daha sert bir politika izlemeyi ve ABD ile ilişkileri güçlendirmeyi hedeflediğini açıklamıştı.

Birçok kamu şirketini de özelleştireceğini veya kapatacağını duyuran Bolsonaro, ülkedeki yolsuzlukları sonlandırma, suç oranını düşürme ve ekonomik sıkıntıları giderme sözü vermişti.

Eski bir yüzbaşı olan Bolsonaro, seçim kampanyası kapsamında geçen ay düzenlediği bir mitingde bıçaklanmıştı.

Sonuçların açıklanmasının ardından açıklama yapan Bolsonaro, “Televizyonda süre alamadığımızı, hâlen kampanya parası verilmeyen çok küçük bir parti olduğumuzu ve benim de 30 gündür hastanede yattığımı göz önüne alırsak bu büyük bir zafer” diye konuştu.

Daha önce Sao Paulo belediye başkanlığı yapan Haddad ise yolsuzluk suçlaması dolayısıyla aldığı 12 yıllık hapis cezası nedeniyle adaylıktan men edilen Brezilya eski Devlet Başkanı Lula’nın yerine seçimlerde yarışıyor.