Ana SayfaGüncelBrunson’ın serbest bırakılması ABD-Türkiye ilişkilerine nasıl yansır?

Brunson’ın serbest bırakılması ABD-Türkiye ilişkilerine nasıl yansır?

HABER MERKEZİ – EDAM Başkanı Sinan Ülgen, ABD’li rahip Brunson’ın serbest bırakılmasının Türkiye-ABD ilişkilerini bir anda düzeltmeyeceğini belirtti, iki ülke arasındaki diğer sorunlara dikkat çekti. Ülgen ayrıca, bu gelişmenin Türkiye ekonomisine yönelik etkisine de değindi.

Türkiye’de Aralık 2016’da tutuklanan ve 25 Temmuz 2018’den beri ev hapsinde tutulan ABD’li rahip Andrew Brunson, dünkü duruşmada 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılsa da hapiste kaldığı süre göz önünde bulundurularak serbest bırakıldı.

Türkiye ile ABD arasında krizin derinleşmesine neden olan Brunson meselesinin olası sonuçlarını Ekonomik ve Dış Politikalar Araştırma Merkezi (EDAM) Başkanı Sinan Ülgen, DW Türkçe’den Çağrı Özdemir’e değerlendirdi.

‘Türkiye-ABD ilişkileri bir anda düzelmez’

Ülgen, Brunson’ın serbest bırakılmasının ABD-Türkiye ilişkilerine kısa vadede olumlu yansıyacağını belirtse de “Bu büyük bir sorunu çözdü ama Türkiye-ABD ilişkileri bakımından hâlâ sorunlu birçok alan var” dedi.

“Dolayısıyla ikili ilişkilerin bir anda düzelmesini beklemek çok kolay değil” diyen EDAM Başkanı Ülgen, ABD ile Türkiye arasındaki diğer sorunlara ilişkin özetle şunları söyledi:

“Karşılıklı olarak iki tarafın da anlaşamadığı, hatta birbirinden beklentilerinin arttığı meseleler var. Bunların arasında kısa vadede dahi önem taşıyanlar büyüdü. Örneğin Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemleri satın alımı büyük bir potansiyel sorun.

“Zira bunun temelinde ABD’nin birtakım yaptırımlar uygulaması potansiyeli mevcut. Bu sadece ekonomik yaptırımlar şeklinde değil; aynı zamanda Türkiye’nin güvenliğini de yakından ilgilendiren F-35’lerin teslimatının askıya alınması gibi birtakım yaptırımlar da söz konusu olabilecek. Dolayısıyla S-400 meselesi bu anlaşmazlıklarla ilgili olarak telafuz edilmesi gereken önemli bir konu.”

İran yaptırımları

Sinan Ülgen

Halen cezaevinde olan birtakım ABD konsolosluk görevlilerine de dikkat çeken Ülgen, “Bunların haricinde ABD’nin İran politikasına yönelik anlaşmazlıklar var. ABD’nin Kasım ayında İran’a yönelik yeni yaptırım rejimi tam anlamıyla devreye girecek. Bundan da olumsuz etkilenecek ülkeler arasında Türkiye geliyor” diye belirtti.

Ekonomik gidişat

Ülgen’in Brunson’ın serbest bırakılmasının ardından Türkiye ekonomisindeki gidişatın nasıl olacağına ilişkin öngörüsü ise şöyle:

“Bu sorunun ortadan kalkması tabii ki ekonomik olarak olumlu bir etki yaratacaktır, ama bunun kısa vadeli bir etkisi olacağını düşünüyorum. Çünkü Türk ekonomisi bakımından daha başka sorunlar var. Onun için bu konunun geride kalması olumlu bir gelişme olmakla birlikte, bunun Türk ekonomisi bakımından kalıcı bir etkisi olmayacaktır.”


“Brunson’ın serbest bırakılması yeni bir hamle”


Ne oldu?

İzmir’de ‘Terör örgütü adına suç işlemek’ ve ‘casusluk’ suçlamalarıyla hakkında 35 yıl hapis cezası istenen ABD’li rahip Andrew Brunson’ın yargılandığı davanın karar duruşması, dün İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Bazı tanıkların Brunson aleyhindeki ifadelerini değiştirdiği duruşmada savcı, esas hakkındaki mütalaasını vererek, soruşturmanın genişletilmesi talebi olmadığını dile getirdi ve Brunson için adli kontrol uygulamalarının (ev hapsi ve yurtdışına çıkış yasağı) kaldırılmasını talep etti.

Mahkeme de ABD’li rahip Brunson’a “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği” iddiasıyla 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verdi.

Ev hapsi ve yurtdışı çıkış yasağı da kaldırılan Brunson’ın aldığı ceza yattığı hapis cezasına sayıldı. Böylece Brunson serbest kaldı.


Serbest kalan Brunson Türkiye’den ayrıldı


TL’deki değer kaybı ve ABD yaptırımları

Türkiye’de yaklaşık iki yıl boyunca tutuklu yargılanan ve 35 yıl hapsi istenen ABD’li rahip Andrew Craig Brunson adli kontrol kararıyla 25 Temmuz’da ev hapsine alınması üzerine Türkiye-ABD ilişkileri krize dönüşmüştü.

İki ülke arasında tırmanan gerilimle beraber Türk Lirası (TL), dolar ve euro karşısında tarihindeki en düşük seviyeleri görmüştü.

ABD kriz dolayısıyla Türkiye’ye kimi yaptırımları devreye sokmuştu.

İlk adım olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e ülkeye giriş yasağı koyan ve varsa bu ülkedeki mal varlıklarının dondurulmasına karar veren ABD, devamla da F-35 kararı almıştı.

ABD Senatosu, Türkiye’ye F-35 silah sistemlerinin satışını engelleyecek karar tasarısını jet hızıyla oylayıp kabul etmişti. Ayrıca ABD, Türkiye’den ithal edilen demir-çelik ve alüminyum ürünlerine vergiyi iki katına çıkarmıştı.




Önceki Haber
İstanbul'da 90 sokağın ismi değiştirildi
Sonraki Haber
Yenilenen ders kitapları: Kadın görünürlüğü azaldı, 'namus' geri döndü, 'şehitlik' vurgusu arttı