Ana SayfaGüncel“Brunson’ın serbest bırakılması yeni bir hamle”

“Brunson’ın serbest bırakılması yeni bir hamle”

HABER MERKEZİ – HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, ABD’li rahip Brunson’ın serbest bırakılmasına ilişkin yaptığı yorumda ‘rehine siyasetine’ dikkat çekti, “ABD ile ilişkileri düzeltmek için yeni bir hamlenin yapıldığını gösteriyor” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası alan, ev hapsi ve yurtdışı yasağı kaldırılan ABD’li rahip Andrew Brunson’ın serbest bırakılmasını değerlendirdi.

Brunson’ın yargılama sürecinin kendi başına bir tartışma konusu olduğunu belirten Bilgen, şunları söyledi:

“Olayın hukuki boyutu ortada, yargılama süreciyle ilgili yargılamanın kendisi bir tartışma konusu. Özellikle hükümete yakın gazetelerin bu konuyu manşetlerine taşırken takındıkları tavır ve isnat edilen suçlara baktığınızda, karşılaşan tablonun bir izahı yok. Yani hangisi doğru sorusunun muhatabı galiba hükümet ve hükümete yakın çevreler. Ajanlık, casusluk, neredeyse tüm örgütlere yardım gibi bir ton suçlama sayıp, sonra bu tabloyu bağımsız yargı saymanın imkanı yoktur.”

“ABD ile ilişkileri düzeltmek için yeni bir hamle”

MA’ya konuşan Bilgen, “Bu tablo, Türkiye’nin bütün ilişkilerinin bir pazarlık ve rehine siyasetine döndüğünün net göstergesidir” dedi.

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu hafta boyunca verdiği mesajlar, Brunson’ın rehine görüldüğü, bunun için yargılama sürecinin araçsallaştırıldığını ve bir biçimde ABD ile ilişkileri düzeltmek için yeni bir hamlenin yapıldığını gösteriyor.”

Brunson’ın serbest bırakılmasının ardından Ankara’dan gelen ‘Yargı bağımsızdır’ açıklamalarını da eleştiren HDP’li Bilgen, sözlerini şöyle tamamladı:

“Daha önce Deniz Yücel vakasında Türkiye-Almanya ilişkilerinde tanıklık edilen durum ne ise bugün Brunson üzerinden de Türkiye-ABD ilişkileri konusunda aynı manzaraya tekrar tanıklık ediyoruz. Elbette ki bu tip davaların tutuklu yargılamalara dönüşmesi başından beri yanlıştır. Ama şimdi iki yanlıştan bir doğru çıkartmaya çalışıyorlar. Rehine siyasetini hem iç politikada hem de dış politikada temel yaklaşım olduğunu gösteriyor. İçeride gazeteciyi, siyasetçiyi bir takım çevrelere karşı koz olarak kullanma hükmü, yabancı ülke vatandaşları da dış politikanın pazarlık konusuna çevrilmiş durumda.”

Ne oldu?

İzmir’de ‘Terör örgütü adına suç işlemek’ ve ‘casusluk’ suçlamalarıyla hakkında 35 yıl hapis cezası istenen ABD’li rahip Andrew Brunson’ın yargılandığı davanın karar duruşması, dün İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Bazı tanıkların Brunson aleyhindeki ifadelerini değiştirdiği duruşmada savcı, esas hakkındaki mütalaasını vererek, soruşturmanın genişletilmesi talebi olmadığını dile getirdi ve Brunson için adli kontrol uygulamalarının (ev hapsi ve yurtdışına çıkış yasağı) kaldırılmasını talep etti.

Mahkeme de ABD’li rahip Brunson’a “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği” iddiasıyla 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verdi.

Ev hapsi ve yurtdışı çıkış yasağı da kaldırılan Brunson’ın aldığı ceza yattığı hapis cezasına sayıldı. Böylece Brunson serbest kaldı.


Serbest kalan Brunson Türkiye’den ayrıldı


TL’deki değer kaybı ve ABD yaptırımları

Türkiye’de yaklaşık iki yıl boyunca tutuklu yargılanan ve 35 yıl hapsi istenen ABD’li rahip Andrew Craig Brunson adli kontrol kararıyla 25 Temmuz’da ev hapsine alınması üzerine Türkiye-ABD ilişkileri krize dönüşmüştü.

İki ülke arasında tırmanan gerilimle beraber Türk Lirası (TL), dolar ve euro karşısında tarihindeki en düşük seviyeleri görmüştü.

ABD kriz dolayısıyla Türkiye’ye kimi yaptırımları devreye sokmuştu.

İlk adım olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e ülkeye giriş yasağı koyan ve varsa bu ülkedeki mal varlıklarının dondurulmasına karar veren ABD, devamla da F-35 kararı almıştı.

ABD Senatosu, Türkiye’ye F-35 silah sistemlerinin satışını engelleyecek karar tasarısını jet hızıyla oylayıp kabul etmişti. Ayrıca ABD, Türkiye’den ithal edilen demir-çelik ve alüminyum ürünlerine vergiyi iki katına çıkarmıştı.




Önceki Haber
Serbest kalan Brunson Türkiye'den ayrıldı
Sonraki Haber
Şırnak'ta zırhlı askeri araç devrildi